Nieuws

Cameratoezicht en controle in de container; afval scheiden in Twente gaat niet goed

Cameratoezicht bij ondergrondse containers in Almelo, iemand die de inhoud van containers checkt in Tubbergen en alleen nog maar doorzichtige vuilniszakken in de supermarkt in Hengelo. Twentse gemeenten doen hun best om hun inwoners zo goed mogelijk afval te laten scheiden. Waarom is dat nodig?
Elke dag rijdt Guus Waaijer een rondje door Almelo. Als milieucontroleur voor de gemeente checkt hij of er geen dumpingen of bijplaatsingen zijn bij de milieustraten en ondergrondse containers. Anderhalf jaar geleden kwam Waaijer nog hele huisraden tegen.
“Matrassen, bankstellen. Op een maandagochtend stond hier vaak zoveel dat je je hele huis ermee kon inrichten.” Nu is Waaijer een stuk sneller klaar met zijn dagelijkse rondje en komt hij minder dumpingen tegen. De oorzaak: cameracontrole.
Koelkasten, bankstellen, matrassen en hele grote dozen van een televisie. Dan kan je wel een grote televisie kopen, maar de doos niet weggooien? Daar erger ik mij wel aan.
milieucontroleur Almelo

Cameratoezicht werkt

“Voor veel mensen was het een doorn in het oog dat er veel huisraad en afval naast de containers werd geplaatst”, zegt de Almelose wethouder Eugène van Mierlo. Daarom heeft de gemeente Almelo camera’s geplaatst bij milieustraten. 24 uur per dag, 7 dagen per week worden de containers in de gaten gehouden. In juni 2019 werden de eerste camera’s geplaatst en sindsdien is het project uitgebreid naar acht verschillende locaties.
De gemeente geeft aan een positief effect te zien. “Het resultaat is dat er bij de milieu-eilanden waar nu al enige tijd cameratoezicht is minder bijplaatsingen en afvaldumpingen zijn. Zonder dat er dumpingen zijn op andere plekken.”
We gingen een ochtend met milieucontroleur Guus Waaijer mee. Tekst gaat verder ronder de video.
In de gemeente Almelo kunnen inwoners jaarlijks 500 kilo afval gratis storten bij Twente Milieu. Volgens wethouder Van Mierlo zijn de dumpingen die nu nog plaatsvinden eerder onwil dan onkunde. “Je ziet dat mensen doelbewust, midden in de nacht, met een busje komen aanrijden om een bankstel te dumpen. Als je dat kan, kan je ook naar Twente Milieu rijden om te storten.”
Dat gedrag wordt door gemeente dan ook hard bestraft. Zo krijgt een overtreder een boete van 100 euro voor het bijplaatsen van afval, zoals een zak naast de container leggen in plaats van erin doen. Voor het dumpen van afval, zoals huisraad, wordt een boete van 400 euro opgelegd.

Vraag naar nascheiding

Maar controle blijkt dus wel nodig om de inwoners van Twente op het rechte pad te houden wat betreft afvalscheiding. Niet alleen afvaldumpingen zijn een probleem voor Twentse gemeenten. Ook met het inzamelen van het plastic gaat het niet goed, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Afvalfonds Verpakkingen. Eind 2020 werd 90 procent van het ingezamelde PMD-afval uit Twente afgekeurd. Doordat het PMD te veel vervuild was, kon het niet gerecycled worden en werd het, net als het restafval, verbrand.
En dat verbranden van het PMD-afval kost niet alleen de gemeente, maar ook de burger geld. "Dit zien inwoners weer terug in de afvalstoffenheffing die omhoog gaat", laat Twente Milieu weten. Daardoor ontstaat er in verschillende Twentse gemeenten een steeds groter wordende vraag naar nascheiding; het PMD wordt dan niet door de inwoners, maar door een machine gescheiden.
Zo gaat de gemeente Almelo onderzoek doen naar de mogelijkheden van nascheiden en dient ook de oppositie van de Enschedese gemeenteraad vanavond een motie in om de mogelijkheden van nascheiden te onderzoeken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.