Nieuws

Boeren voeren actie bij FrieslandCampina Borculo

Boeren voeren actie bij FrieslandCampina Borculo
Boeren voeren actie bij FrieslandCampina Borculo © RTV Oost
Een groep van zo'n vijftig boeren uit Overijssel en Gelderland staat met trekkers bij de productielocatie van FrieslandCampina in het Gelderse Borculo. Tegen de avondklok gaan ze weer weg. De boeren zijn boos dat de zuivelcoöperatie afziet van een nabetaling voor geleverde melk en willen een signaal afgeven.
De winst van de zuivelgigant is door de coronaperiode met miljoenen gedaald, reden om leden geen nabetaling uit te keren. Voor boeren levert die nabetaling van de coöperatie gemiddeld een paar duizend euro op, soms zelfs tienduizend euro. Dat geld wordt nu niet uitgekeerd. Naast de gedaalde melkprijs betekent dit voor boeren aangesloten bij FrieslandCampina een nieuwe financiële tegenvaller.
Op social media in Oost-Nederland reageerden vandaag verschillende boeren al boos op het besluit van FrieslandCampina.
Actiegroep Voll Gass uit de regio Holten en Bathmen is met een aantal trekkers aanwezig bij de zuivelfabriek. De actie bij het hoofdkantoor in Amersfoort is afgelast. Er zou woensdagochtend bij het hoofdkantoor in Amersfoort actie gevoerd worden door Farmers Defence Force. Daar wilden de boeren een soort petitie aanbieden aan de directie van FrieslandCampina waarbij ze hun onvrede over het beleid van de zuivelcoöperatie aangeven. Omdat melkveehouders onderling niet achter de actie staan en FDF geen verdeeldheid wil veroorzaken tussen boeren onderling is de actie afgeblazen.

Ledenvergadering

Een woordvoerder van de coöperatie geeft tegenover de agrarische vakpers aan op de hoogte te zijn van de actie, maar dat een ledenvergadering de plaats is om je als lid, als boer, uit te spreken over beleidszaken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.