Giftige stof vrijgekomen bij Thales in Hengelo: situatie onder controle

Bij elektronicafabrikant Thales in Hengelo is vanochtend een giftige stof vrijgekomen. Omwonenden moesten enkele uren de ramen en deuren gesloten houden.

Rond half tien meldde de brandweer dat het gevaar voor de omgeving geweken was, er kwam op dat moment geen stof meer vrij. De maatregel om binnen te blijven is niet meer van kracht.

Het gebouw van Thales in Hengelo moest rond zeven uur vanochtend ontruimd worden. Het personeel, enkele tientallen werknemers, moest naar buiten. Thales riep de rest van het personeel op om niet naar kantoor te komen.

Mengsel van zuren

De stof kwam vrij toen een chemische reactie ontstond in een bak met een mengsel van zuren. Bij die reactie kwamen zogeheten nitreuze dampen vrij. Bij alle metingen in de omgeving heeft de brandweer geen verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen gemeten. Niemand raakte gewond.

De brandweer rukte direct na de melding met meerdere eenheden uit en schaalde op. De damp die vrijkwam, werd door de brandweer neergeslagen met bluswater en kon daardoor uiteindelijk gestopt worden.

NL-Alert

Er is tot twee keer toe een NL-Alert verspreid, mensen in de omgeving van Thales werd opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen.

Meerdere scholen in Hengelo bleven dicht of riepen de leerlingen op om het eerste uur niet naar school te komen. Enkele buslijnen van vervoerder Twents reden uit voorzorg niet.

Meer over dit onderwerp:
112 NIEUWS HENGELO REGIO HENGELO
Deel dit artikel: