Nieuws

Zoutbedrijf Nouryon verkoopt deel van Hengelose bedrijfsactiviteiten aan Franse zoutproducent

Nouryon heeft een deel van haar bedrijfsactiviteiten in Hengelo verkocht aan de Franse Salins Group.
Nouryon heeft een deel van haar bedrijfsactiviteiten in Hengelo verkocht aan de Franse Salins Group. © RTV Oost
De verpakkings- en distributieactiviteiten van zoutbedrijf Nouryon uit Hengelo komen in handen van de Salins Group, een internationaal zoutbedrijf met hoofdkantoor in Frankrijk. Nouryon blijft zelf zout winnen uit de Twentse bodem.
Nouryon, voorheen een onderdeel van verfconcern AkzoNobel, is bekend van zoutmerken voor consumenten zoals JOZO en NEZO, maar ook van Suprasel, zout dat gebruikt wordt in levensmiddelen. Het bedrijf wint al meer dan honderd jaar zout uit Twentse bodem. De afgelopen vijf jaar stond het bedrijf onder verscherpt toezicht van Staatstoezicht op de Mijnen, nadat er meerdere lekkages waren ontdekt in het leidingnetwerk van de zoutputten naar de fabriek. Enkele weken geleden werd dit toezicht versoepeld.
De zouthuisjes blijven staan, want Nouryon blijft zout winnen uit de Twentse bodem.
De zouthuisjes blijven staan, want Nouryon blijft zout winnen uit de Twentse bodem. © Wouter de Wilde
Statenlid Robert Janssen van GroenLinks en het Enschedese raadslid Vic van Dijk (D66) volgen de bedrijfsactiviteiten van Nouryon in Hengelo al enkele jaren kritisch. Beiden hebben zo hun bedenkingen over de overname. Van Dijk twitterde er over.
Een woordvoerder van Nouryon meldt dat de overname behalve de verpakkings- en distributielocatie in Hengelo ook een soortgelijke locatie in Denemarken omvat. De ongeveer 250 medewerkers die bij deze locaties werken, komen in dienst bij de de Salins Group. Nouryon verwacht dat de deal in de tweede helft van dit jaar wordt afgerond. Toezichthouders moeten nog hun toestemming geven. Er is niet bekend gemaakt hoeveel geld er met de deal gemoeid is.
Salins Group is een van de leiders in zout in Europa. De onderneming produceert en verkoopt zout in al zijn vormen voor alle toepassingen: menselijke voeding, landbouw, chemicaliën, sneeuwruimen, waterbehandeling en andere industriële activiteiten. De productiecapaciteit bedraagt ??4 miljoen ton zout. De onderneming heeft een jaaromzet van 270 miljoen euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.