Nieuws

Twente en Zwolle hebben sterke lobby in Den Haag, het beste van alle regio's in Nederland

Provincie Overijssel ondersteunt lobby vanuit Twente en Zwolle
Provincie Overijssel ondersteunt lobby vanuit Twente en Zwolle © RTV Oost
Twente beschikt over de grootste lobbykracht van alle regio's in Nederland, als het gaat om het maken van regiodeals met Den Haag. Ook Zwolle weet de verbinding met de Tweede Kamer goed te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van Wepublic naar de kracht van de politieke lobby vanuit de regio.
In de partijprogramma's van politieke partijen is de aandacht voor de regio ten opzichte van vier jaar geleden met 25 procent toegenomen. De afgelopen kabinetsperiode zette deze trend zich al in.
Zo werd er via regiodeals 950 miljoen euro verdeeld over Nederland. Uit een onderzoek naar de lobbykracht van de regio om deals binnen te slepen, blijkt dat onder vijftien regio's Twente de lijst aanvoert. Gevolgd door Zwolle, Noordoost Fryslân, Noord-Holland Noord, de Drechtsteden en de Achterhoek.

Lijnen lopen via politieke partijen

Uit het onderzoek blijkt hoe de lobby richting het verkrijgen van een regiodeal is ingezet. De vindingrijkheid van inzet van middelen is groot. Regio's hebben het meest contact met ambtenaren van de departementen, gevolgd door contact met Tweede Kamerleden.
Hiervoor gebruiken bestuurders van gemeenten en provincies veelvuldig de partijlijnen. (Sociale) media wordt weinig ingezet. Ook werkten de meeste regio's voor het verkrijgen van de deal samen met een partner buiten de eigen regio. Slechts zes van de vijftien regio's evalueren de eigen lobby.

Regiodeals hebben lobby versterkt

De regiodeals hebben de lobbykracht van de regio's versterkt. Hierin wordt de steun van de provincie als essentieel beschouwd voor het slagen van deze lobby. Slechts negen van de vijftien regio's werken voor het verkrijgen van de regiodeal met een vooropgesteld plan. De lobby leidt er toe dat veel regio's zich in de lobby nu sterker organiseren.
Eén of meerdere personen binnen de regio is verantwoordelijk voor de lobby. Regio's monitoren ook de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. De helft van de regio's maakt hiervoor gebruik van een systeem van een externe partij. Ook werken bijna alle regio's met een afgestemde public affairs/lobbystrategie en agenda. Hierop staan vaak meer dan vijf onderwerpen.

Tweede Kamerverkiezingen

Kamerleden geven aan vaak benaderd te worden door hun eigen regio. Op één regio na, hebben alle regio's input geleverd voor de verschillende verkiezingsprogramma's van politieke partijen. En maken zich op voor de lobby richting de Tweede Kamerverkiezingen en het Regeerakkoord. In de verkiezingsprogramma's valt op dat met name de christelijke partijen veel aandacht besteden aan de regio.
Regio Twente en Zwolle weten zich volgens de andere regio's te onderscheiden en duidelijk te maken wat hun regio uniek maakt. Dit brengen ze zichtbaar naar voren. Regio's werken vaak met lange lijsten met lobbydoelstellingen, die niet altijd concreet zijn. De uitdaging is focus; een overzichtelijk A4-tje waar in één oogopslag alle lobbypunten op staan en waar bestuurders mee op pad kunnen. De ervaring leert dat het eenduidig uitdragen van de lobby zich in resultaat vertaalt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.