Advocaat Gerrit Jan van D.: 'Vader wordt vandaag nog herenigd met jongste vijf kinderen'

Een terechte uitspraak. Dat vindt advocaat Robert Snorn van het besluit van de rechtbank Assen om de strafzaak tegen Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D, stop te zetten. De rechtbank concludeerde in haar uitspraak dat Van D. door zijn geestelijke, maar ook door zijn lichamelijke beperkingen – hij is halfzijdig verlamd – 'unfit to stand trial' is

Volgens advocaat Snorn wordt Van D. vandaag nog vrijgelaten uit het detentiecentrum Schiphol. “Het OM gaat een bevel tot onmiddellijke invrijheidstelling afgeven. Daarna wordt hij herenigd met zijn jongste vijf kinderen.”

Opgelucht

Snorn heeft één van hen na de uitspraak kort gesproken en zegt dat ze opgelucht zijn. De jongste kinderen hangen allemaal zijn geloof aan. “Zij hebben ook nooit het gevoel gehad dat ze van hun vrijheid beroofd zijn geweest. Later vandaag komen ze met een verklaring, waarin ze aangeven dat ze een goede en liefdevolle opvoeding van hun vader hebben gehad."

“Ze zeggen dat ze meer getraumatiseerd zijn door het feit dat ze uit de boerderij zijn gehaald dan door de tijd dat ze daar woonden. Ze zijn blij met de jeugd die ze hebben gehad en opgegroeid tot volwassen en creatieve kinderen”, vervolgt Snorn. "Ze snappen dat er een aanhouding is geweest, maar als ze de keus hadden gehad, hadden ze graag nog steeds zo geleefd als voor oktober 2019.”

Veel zorgen

De kinderen wonen inmiddels ergens anders in Nederland en willen daar samen met hun vader gaan wonen om hem te verzorgen. Dat laatste baart de oudste vier kinderen veel zorgen, zegt hun advocate Corinne Jeekel. De oudste drie ontvluchtten het gezin voor het in 2010 naar Ruinerwold verhuisde, de jongste van de vier liep weg uit die boerderij en zocht hulp in het dorp. Daardoor werd het gezin ontdekt.

Zij vinden wél dat hun vader misdrijven heeft gepleegd. “Aan de ene kant geeft deze beslissing van de rechtbank duidelijkheid, aan de andere kant vinden ze het heel jammer dat de gruweldaden van Gerrit Jan van D. geen strafrechtelijk oordeel gaan krijgen.”

Geen weerstand

Ze zijn volgens Jeekel ook bezorgd over hun jongste broertje en vier zusjes, omdat ze bang zijn dat de man, ondanks zijn aandoening, hun leven weer gaat beheersen. De vijf kunnen geen weerstand bieden tegen hem. “De band die de afgelopen anderhalf jaar tussen hen is ontstaan, willen ze vasthouden. Ze zullen samen een modus moeten vinden om met de situatie om te gaan.”

De strafzaak tegen klusjesman Josef B. (59), die ook wordt verdacht van vrijheidsberoving van de kinderen, gaat wél door.

Deel dit artikel: