Nieuws

Supermarkt ALDI in verzet tegen woningbouwplan Dedemsvaart

Supermarkt ALDI aan de Julianastraat in Dedemsvaart
Supermarkt ALDI aan de Julianastraat in Dedemsvaart © Google Streetview
ALDI zit klem en ligt dwars. Dat is de situatie die in Dedemsvaart is ontstaan door een bouwplan voor dertig woningen aan de Gentiaanstraat achter de supermarkt van ALDI aan de Julianastraat. De bezwaren tegen het plan werden vandaag behandeld bij de Raad van State in Den Haag.
"De supermarkt komt volledig in de verdrukking", zei de advocate van ALDI. Ze wees op problemen voor de vrachtwagens bij de bevoorrading, de bereikbaarheid van de laad- en losplaats en zware overlast voor de nieuwe omwonenden. Ze vreest dat die in de toekomst gaan klagen en dat de bedrijfsvoering van ALDI moet worden beperkt.

Niet rooskleurig

De gemeente Hardenberg erkent ook dat de situatie voor ALDI niet rooskleurig is. "De bedoeling was eerst om het volledige gebied te transformeren naar woongebied", zegt een woordvoerder. ALDI zou dus moeten verplaatsen, maar dat lukt nog niet.
Lange tijd probeerde de supermarkt een nieuwe vestiging te krijgen op het Mercatorterrein buiten het centrumgebied. Maar die wens werd vorig jaar door de Raad van State definitief geblokkeerd, omdat het schadelijk is voor het winkelbestand in het centrum van Dedemsvaart.
De vestiging van ALDI aan de Julianastraat bestaat dus nog steeds. "We hebben ervoor gekozen om toch alvast met ons woningbouwplan te beginnen", aldus een gemeentewoordvoerder. "Nu wordt er dus feitelijk om ALDI heen gebouwd", constateerde de raadsvoorzitter.

Nieuwe plek

De rechtszaak met ALDI had voorkomen kunnen worden, als de gemeente intussen een nieuwe plek voor de supermarkt had kunnen vinden. Daar wordt wel aan gewerkt. Volgens een woordvoerder van het concern zijn er positieve gesprekken gaande. "Maar er is nog niets concreet."
De advocate noemt de huidige winkel aan de Julianastraat te klein voor een moderne supermarkt. Toch houdt ALDI de winkel voorlopig aan en moet de Raad van State dus de bezwaren tegen het plan beoordelen. Die komen overigens ook van de eigenaren van een naastgelegen winkelpand. Ook zij klagen onder andere over de bevoorrading die door de woningbouw in de knel komt.

Aanvaardbaar leefklimaat

Om de overlast voor de nieuwe bewoners zo klein mogelijk te houden, zullen die worden gebouwd op een grotere afstand dan de gebruikelijke normafstand. Daardoor is er volgens de gemeente sprake van een aanvaardbaar leefklimaat. ALDI hoeft volgens de gemeente dus niet te vrezen voor beperking van zijn bedrijfsvoering.
De Raad oordeelt binnen enkele maanden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.