Nieuws

Sterftecijfer Overijssel gedaald, CBS signaleert voor het eerst einde aan oversterfte

Sterftecijfer Overijssel gedaald, CBS signaleert voor het eerst einde aan oversterfte
Sterftecijfer Overijssel gedaald, CBS signaleert voor het eerst einde aan oversterfte © Getty Images
Het sterftecijfer in Overijssel komt weer terug op het niveau dat onder normale omstandigheden is te verwachten in deze periode. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de afgelopen week van 22 tot en met 28 februari. Vorige week overleden in Overijssel 208 personen. In 2020 waren het in die week 194 mensen en in 2019 waren het er 183.
Landelijk overleden vorige week 3.200 mensen en dat zijn er bijna driehonderd minder dan in de week ervoor. Volgens het statistiekbureau is het aantal landelijke sterfgevallen daarmee voor het eerst in tijden lager dan dat verwacht zou worden in deze periode. Vooral de sterfte onder mensen van 80 jaar of ouder en Wlz-zorggebruikers nam af.
Sinds het begin van de tweede coronagolf in september vorig jaar ligt de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. Vanaf de jaarwisseling laat dit cijfer een voorzichtig dalende lijn zien. De CBS-cijfers gaan over alle overlijdensgevallen; het RIVM telde vorige week iets meer dan tweehonderd mensen die overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Ontwikkeling sterftecijfers in Overijssel:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.