Nieuws

Deventer dieselpont bijna uitgevaren: heen en weer over de IJssel voortaan met elektrisch veer

Deventer heeft vanaf vandaag een nieuwe veerpont: een elektrische. Het nieuwe veer meerde rond drie uur vanmiddag voor het eerst aan bij het Wellepad. De elektrische veer wordt volgende week in gebruik genomen, daarna is de oude dieselpont voorlopig uitgeprutteld.
Pontbaas Geert Scheers brengt al bijna 60 jaar voetgangers en fietsers de IJssel over bij Deventer. Tegenwoordig doet hij het wat rustiger aan, maar decennialang voer hij dagelijks en van 's morgens vroeg tot 's avonds laat van De Worp naar de binnenstad. En dat week in week uit, jaar in jaar uit. Altijd met een dieselpont.

Tussenstap

In 2019 werd de gewone diesel al wel vervangen door een milieuvriendelijker brandstof, zo genoemde GTL-diesel. Dat is een brandstof gemaakt van aardgas. Maar dat was slechts een tussenstap.
Het was de wens van de gemeente Deventer om een geëlektrificeerd veer te laten varen tussen De Worp en de binnenstad. En ook pontbaas Scheers wilde voor de toekomst een pont die niet vaart op fossiele brandstoffen. Toch gingen er aardig wat gesprekken met de gemeente aan vooraf, zegt Scheers. De reden: "Een elektrische veerpont is geen goedkope grappenmakerij."

Wachten op de pont

Wethouder Frits Rorink wachtte vrijdagmiddag op de kade van het Wellepad, met een bosje bloemen in de hand op de nieuwe pont, waarmee Scheers kwam aanvaren.
Vanaf volgende week gaat het nieuwe veer varen. De dieselpont blijft wel in Deventer. In het hoogseizoen kan deze ook worden ingezet. Ook nu al heeft de rederij een reserve-veer. Het elektrische veer wordt 's nachts opgeladen en heeft genoeg accucapaciteit om de hele dag heen en weer te kunnen varen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.