Nieuws

Vrouw moet 16 jaar cel in voor moord op haar man 'Dikke Lauwie' in Deventer

16 jaar cel voor moord in in Deventer
16 jaar cel voor moord in in Deventer © NewsUnited
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft de 61-jarige Grietje B. uit Deventer veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar. Dat is vier jaar hoger dan de straf die de rechtbank haar had opgelegd voor het doodschieten van haar destijds 54-jarige man 'Dikke Lauwie' in hun gezamenlijke woonwagen in Deventer in de nacht van 1 op 2 april 2017.
Net als de rechtbank vindt het gerechtshof bewezenverklaard dat de verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan het opzettelijk doodschieten van het slachtoffer en ook dat zij dit heeft gedaan met voorbedachten rade. Dat betekent dat het hof haar schuldig acht aan moord.
De twee hadden 35 jaar een relatie die steeds slechter verliep. Een scheiding zat er niet in. In de woonwagenwereld is een vrouw goed voor haar man. Tijdens de rechtszaak verklaarde Grietje B. dat het slachtoffer haar al vaak had geïntimideerd en mishandeld.

Zoveelste ruzie

Ook zou hij al zeker twintig keer een vuurwapen op haar hoofd gezet hebben. Dat zou hij ook gedaan hebben op de avond van zijn dood, tijdens de zoveelste ruzie.
Volgens B. werd het op een bepaald moment rustig en dat was het moment dat ze het wapen uit de keuken haalde. Het was niet de bedoeling om Lauwie dood te schieten, aldus B., maar toen hij vanaf de bank overeind kwam ging het wapen uit zichzelf af.

Hogere straf

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Deze straf had ook de officier van justitie bij de rechtbank geëist. Het hof komt tot een hogere straf, omdat het hof onder meer veel gewicht toekent aan de koelbloedige wijze waarop het slachtoffer om het leven is gebracht en omdat het hof, anders dan de rechtbank, het bewezenverklaarde feit volledig aan de verdachte toerekent.
Het hof heeft daarbij ook het beroep op overmacht verworpen, omdat het niet aannemelijk is geworden dat Grietje B. jarenlang stelselmatig door het slachtoffer is mishandeld en zij daardoor zou lijden aan het “battered women syndrome”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.