nieuws

"Twitter = 140 tekens verwijderd van je publiek"

Logo Twitter
Logo Twitter
Eerder dit jaar werkte ik mee aan het boek 'De Realtime Revolutie; Hoe Twitter (bijna) alles verandert', van Erwin Blom. Daarvoor gaf ik antwoord op een aantal vragen. Het geeft duidelijk aan wat ik van Twitter vind en wat ik eraan heb.

Wat is voor jou de kracht van Twitter?

“140 tekens verwijderd van je publiek.” Dat is voor mij in het kort de kracht van Twitter. Man wat hebben we halverwege de jaren ’90 nagedacht over User Generated Content bij RTV Oost en man wat heeft dat bizar weinig opgeleverd. En logisch eigenlijk ook. Waarom zou iemand iets gaan doen omdat een omroep dat graag wil? Nu met Twitter gaat het gewoon vanzelf, fantastisch! Ooggetuigen nodig? We vinden ze via Twitter. Foto’s of video’s nodig? We krijgen ze via Twitter. Zelfs nieuws krijgen we op een presenteerblaadje dankzij Twitter. En dan heb ik het nog niet eens over de ambassadeursrol die de meer dan 20-duizend volgers van @rtvoost vervullen, of over hogere kijkcijfers dankzij de mogelijkheid om direct live te reageren tijdens een uitzending, of over grotere betrokkenheid van het publiek bij wat je doet. We zijn een regionale zender, maar de afstand met ons publiek is dankzij Twitter nog veel kleiner geworden.

Wat is voor jou de zwakte van Twitter?

Er zijn een paar zwakke punten van Twitter. Een belangrijke is “geruchten”. Op Twitter kan een gerucht al snel nieuws lijken, zeker als iedereen elkaar als papegaaien napraat. De rol van media zou dan moeten zijn om feiten te checken en orde te scheppen in de chaos, maar steeds vaker zie ik dat ook journalisten meedoen aan het verspreiden van de geruchten. Een ander zwak punt is de massa. Wil je echt alles van iedereen volgen, dan moet je het aantal mensen dat je volgt wel heel erg beperkt houden. En door die massa wordt Twitter asocialer en onpersoonlijker dan het was. Wat dat betreft verlang ik nog wel eens terug naar de beginjaren.

Wat is jouw meest waardevolle ervaring op Twitter?

Ik heb zoveel mooie ervaringen op Twitter dat ik maar moeilijk kan kiezen… Van heel klein, zoals de spontane actie #zeghetmetsneeuw waarbij ik allemaal foto’s kreeg van mensen die een tekst in de sneeuw hadden geschreven, tot heel groot, zoals de marathonuitzending van TV Oost op 15 mei 2011 waarbij #tvoost een trending topic werd. Hoewel ik juist het kleine ook heel erg waardeer, ga ik dan toch voor het grote. Ik besef heel goed dat een regionale omroep zoals wij maar een hele kleine speler zijn. Maar als je het mede dankzij de inzet van Twitter voor elkaar krijgt dat jouw hashtag een trending topic wordt en er massaal gekeken wordt, dan is dat een prachtig resultaat. En dat lukte ons op de knotsgekke dag 15 mei, waarop FC Twente geen kampioen werd, maar er wel een bizarre rondrit van de spelers door Enschede volgde die uren en uren duurde. Niet voor niks is die uitzending genomineerd voor een NL Award in de categorie crossmedia (UPDATE: RTV Oost kreeg er zelfs een Gouden NL Award voor en won de Europese prijs Prix Circom).

Wat is jouw meest vervelende ervaring op Twitter?

Vervelende ervaringen op Twitter heb ik eigenlijk niet. Het scheelt wel dat ik tegen kritiek kan. Ik zie alles wat over RTV Oost wordt gezegd en dat is lang niet altijd leuk. Maar heel vaak reageer ik toch en het heeft er nog nooit toe geleid dat ik er een naar gevoel aan overhield. En mensen weten mij ook te vinden als het om RTV Oost gaat. Prima vind ik dat.

Wie is je meest favoriete Twitteraar en waarom?

Het klinkt misschien wat flauw, maar mijn favoriete Twitteraar bestaat (nog) niet. Ik volg best veel Twitteraars, maar vaak om heel verschillende redenen. En die verschillen, daar hou ik juist van. Het maakt wel dat ze amper te vergelijken zijn. In het algemeen hou ik van Twitteraars die werk en privé combineren op Twitter, af en toe verrassen en zich niet anders voordoen dan ze zijn.

Wat is je favoriete Twitter-gebeurtenis of -event?

De actie: #lift Het gaf in 2010 aan hoe groot de kracht van Twitter werkelijk is. Het zijn de echte mensen die elkaar dankzij een SOCIAAL netwerk ook ineens gaan helpen door een lift te zoeken en aan te bieden als de treinen het laten afweten.

Wat gezegd moet …

Twitter heeft de wereld kleiner gemaakt, maar mijn wereld vergroot. Dankzij Twitter kan ik direct zien wat ergens in de wereld speelt en ik kan me er zelfs op afstand in mengen. En een tweet is af en toe een steen in het water die een golf veroorzaakt. Mooi vind ik dat.
De Realtime Revolutie is een project van Erwin Blom waarbij hij input van allerlei mensen gebruikte voor een boek. Op de website De Realtime Revolutie is daar meer over te lezen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.