Winkel in Denekamp mag van boa geen kledingrekje meer buiten zetten: "Begrijp het echt niet"

Het zou te uitnodigend zijn voor de mensen om toch naar binnen te gaan. Eigenaresse Monique Lesscher van kleding- en accessoirewinkel De Galerij in Denekamp moest vrijdag op last van een boa een klein kledingrekje, dat ze buiten haar zaak had staan, meteen binnenzetten. "Ze hebben in Den Haag echt geen idee wat voor regels ze hebben bedacht", aldus een geƫrgerde Monique Lesscher.

Het rekje - nog geen meter breed en met amper vijftien kledinghangers eraan - had ze vrijdagochtend voor haar winkel gezet. "Het is maar een heel klein plukje van onze collectie", laat Monique zien. "We hebben zo lang dicht gezeten, dus je wilt als ondernemer toch graag laten zien wat je hebt. Op die manier probeer je weer wat omzet te genereren."

Het rekje stond vrijdagochtend nog geen anderhalf uur buiten of er stond al een boa bij Monique op de stoep. "Die verzocht ons het rekje naar binnen te verplaatsen. Ik kreeg te horen dat dit te uitnodigend was voor de mensen om naar binnen te gaan."

'Waarom drogist wel?'

De vazen met bloemen die ze ook verkoopt en buiten heeft uitgestald, een paspop met kleding erop, dat mocht wel buiten blijven staan. "Echt onbegrijpelijk voor ons. Andere winkels mogen wel de gevels van links naar rechts volpakken, ook met niet essentiële producten", vervolgt Monique, doelend op een drogisterijketen een straat verderop. "Daar mogen twintig mensen naar binnen, bij ons in een grote winkel maximaal twee en uitsluitend op afspraak. Dat is heel frustrerend."

Tekst gaat verder onder de video

De Veiligheidsregio Twente laat weten dat winkelen alleen op afspraak mag en dat producten uitstallen op de stoep inderdaad niet is toegestaan. Dat is de regel die vanuit het landelijke beleid moet worden uitgevoerd en gehandhaafd. Een woordvoerder bevestigt dat een drogist enkele deuren verderop dat wel mag, omdat die winkel onder 'essentiële winkels' valt.

Dit is een regel die vanuit het landelijke beleid moet worden uitgevoerd
woordvoerder Veiligheidsregio Twente

De onderneemster uit Denekamp kan er met haar hoofd niet bij. "Ze verkopen daar zoveel niet essentiële producten, zoals tassen. Die staan daar buiten ook wel uitgestald."

Nadat ze een bericht over het bezoekje van de boa op Facebook zette, kreeg Monique enorm veel bijval. Ook van collega-ondernemers uit het dorp.

Tja, dan ben je net weer voor de derde dag open en komt handhaving bij je in de winkel. Of we het rekje met kleding naar...

Posted by De Galerie Denekamp on Friday, March 5, 2021

"De mensen in Den Haag staan echt te ver van de ondernemers af", aldus Monique. "Er mogen best regels zijn, daar heeft iedereen begrip voor. Hier kunnen zoveel mensen per vierkante meter binnen zijn, dan kan er veilig gewinkeld worden. Zoals 't nu gaat is echt van de zotte."

Verwacht ze nog versoepelingen tijdens de persconferentie van aanstaande maandag? "Nou, ik hoop het, maar ik ben er bang voor."

Deel dit artikel: