Wat vind jij: Is het terecht om een boete te krijgen voor slecht afval scheiden?

Luiers, gieters, speelgoed of zelfs stenen. Het zit allemaal tussen het plastic afval en het levert gemeenten veel kosten op. Immers, het plastic verpakkingsmateriaal dat juist speciaal gescheiden wordt ingezameld kan door al die vervuiling maar moeilijk gerecycled kan worden. Dat moet anders.

Om te zorgen dat inwoners netter hun afval scheiden, zetten steeds meer gemeenten zogenoemde voorlopers in - mensen die voor de vuilniswagen uit lopen om de containers te controleren. Afvalinzamelaar ROVA doet dat nu een jaartje in Tubbergen en Dinkelland en ziet dat het werkt.

Door de controle komt er minder vervuild afval tussen het plastic terecht. Een chipszakje of een beetje piepschuim hier of daar is niet erg. Maar hele zakken luiers of restafval kan niet. Als dat zo is wordt de container niet geleegd. Je krijgt de kans om ongewenste zooi eruit te halen en dan wordt 'ie op een ander moment geleegd. Gebeurt het vaker, dan krijg je een boete.

Strengere controle, straffen bij overtredingen, het werkt dus blijkbaar. Maar het is natuurlijk wel wat schools, iemand die komt controleren of jij je afval wel goed weg gooit. Dus wat vind jij? Is dit de juiste manier om ons afval te scheiden? Laat het ons weten!

Meer over dit onderwerp:
WAT VIND JIJ
Deel dit artikel:

Reageren