Nieuws

Steenwijkerland viert Internationale Vrouwendag

Vrouwenstenen zijn door heel Steenwijkerland verspreid
Vrouwenstenen zijn door heel Steenwijkerland verspreid © Paula Bierma
Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Wereldwijd wordt op deze speciale dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid, seksueel geweld, discriminatie en racisme tegen vrouwen. In Steenwijkerland kunnen vrouwen een uitgebreid (online) programma volgen. Ook werden er in de afgelopen dagen al honderden ‘vrouwenstenen’ verspreid.
Welke vrouw heeft invloed op jou? Wie beïnvloed jij en welke impact heeft dat? Vragen die vandaag centraal staan bij de Vrouwendag in Steenwijkerland. Alles staat in het teken van het overkoepelende thema ‘Invloed met impact’.
"Sterke vrouwen worden niet geboren, ze ontstaan op basis van wat ze meegemaakt hebben", begint Ineke de Jong de zoommeeting vanmorgen. De Jong is directeur van Stichting Kringloopwinkel Steenwijk, die samen met I Love Steenwijkerland, Sociaal Werk De Kop, 'Ik ben Geweldig' en Aletta Makken de dag organiseert.

Te belangrijk

De afgelopen vier jaar zat de kringloopwinkel op deze dag vol met 125 vrouwen. ''We hebben gekeken naar wat in deze tijd wél kan'', zegt De Jong. ''Het moet gewoon doorgaan, daar is het te belangrijk voor."
In Nederland zou je misschien niet denken dat een Vrouwendag nodig is? "Zeker wel, zolang er ongelijkheid is. Wanneer mannen zo’n opmerking maken, dan zeg ik 'Alle andere dagen zijn van jullie, mogen wij deze ene dag?'.''
De opening van de dag gaat dit jaar online
De opening van de dag gaat dit jaar online © RTV Oost/ Janine Renes
Bij de opening zijn Paula Bierma en Jolanda Vermaire van de organisatie aanwezig om de luisteraars via het scherm toe te spreken. Stagiair Annemarie Prakken nam een groot deel van de organisatie voor haar rekening. "Voorheen dacht ik 'Vrouwendag?'. Ik deed er niks mee. Nu is het iets persoonlijks geworden. Ik vind het belangrijk dat we de power van de vrouw laten zien.''
Voorheen dacht ik 'Vrouwendag?'. Ik deed er niks mee. Nu is het iets persoonlijks geworden
Annemarie Prakken, organisatie Vrouwendag

Sterke vrouwen

Veertien sterkte vrouwen uit de gemeente laten hun stem horen via online pitches. Vrouwen als wethouder Trijn Jongman bijvoorbeeld. De pitches worden ieder half uur geplaatst op de Facebook- en YouTube-pagina van Vrouwendag Steenwijkerland.
Zoals de pitch van Frouk Alice Weijs-Kroek uit Sint Jansklooster. "De sterke vrouw waaraan ik als eerste moet denken is Ruth uit de Bijbel. Zij liet alles achter, cijferde zichzelf compleet weg. Kan ik dat ook? Nee eerlijk gezegd niet, was al snel mijn conclusie." Toch blijkt dat niet helemaal waar, want dan vertelt ze het bijzondere verhaal over de zorg voor haar zieke moeder. "Ze kreeg dementie. Na de dood van mijn vader moest ik haar 24/7 in de gaten houden. Bijna drie jaar lang."
Ze wordt er droevig van wanneer ze er weer aan terugdenkt. "Het was verschrikkelijk. M’n moeder geloofde me niet meer. Hadden steeds ruzie. Ik probeerde wel de vrouw te blijven herinneren die ze eerst was, maar dat is moeilijk volhouden." Gelukkig kon de moeder later in een verpleeghuis terecht. "Ik begon me af te vragen of ik het deed omdat ik het hoorde te doen, of toch uit liefde." Ze hadden zo dus impact op elkaar. Weijs-Kroek: "Ik zal heus wat van haar overdragen op m’n eigen dochter. Het nuchtere, haar ‘niet zeuren en doe maar normaal’ mentaliteit."
Bij dagbesteding Decadoe in Steenwijk werden stenen beschilderd. Angelique Wolters vond het fantastisch om te doen.
Bij dagbesteding Decadoe in Steenwijk werden stenen beschilderd. Angelique Wolters vond het fantastisch om te doen. © Decadoe

Vrouwenstenen

Vanaf vorige week zijn vrouwenstenen verspreid door de hele gemeente. Organisator Paula Bierma: "In ieder geval driehonderd! De vinder mag de steen houden of doorgeven aan een vrouw die indruk heeft gemaakt." Bij Pand 17 in Vollenhove, de nieuwste tak van Stichting JY, begonnen ze al een paar weken geleden met schilderen.
"Hier komen autochtone en allochtone vrouwen, die om uiteenlopende redenen niet mee kunnen komen in de maatschappij. Wij helpen ze daarbij", legt Els Dikken van de stichting uit. "Dat is maatwerk. Per vrouw kijken we wat ze nodig heeft. Ondersteuning met taal, met de normen en waarden. We laten ze meedoen aan verschillende werkzaamheden en aan klussen in de openbare ruimte. Doel is dat zij zelfstandig worden en weer impact kunnen maken. Dat past mooi bij de boodschap van vandaag."
Milou uit Vollenhove (8) legt een vrouwensteen neer
Milou uit Vollenhove (8) legt een vrouwensteen neer © Els Dikken

Boeken in thema

Als extra aanvulling hebben zo’n tien ‘minibiebs’ rondom Steenwijk hun boekenvoorraad aangepast aan de Vrouwendag. Aan de Bergsteinlaan in Tuk is de opvallende minibieb van Alieke Hoogma-Terpstra te vinden. Opvallend, omdat er duidelijk veel aandacht aan is besteed. Er staat een huisje, een bankje.
De eigenaresse is er trots op. "Het doel was om iets leuks te creëren in de buurt. Veel ouderen kunnen nu nergens heen, hier kunnen ze zo een boek pakken. Het stimuleert de saamhorigheid en meer lezen is altijd positief."
De minibiebs rondom Steenwijk doen mee
De minibiebs rondom Steenwijk doen mee © RTV Oost/ Janine Renes
De hele week zal het in de minibieb draaien om vrouwen. "Hier staan boeken door en over vrouwen. Er liggen kaartjes met teksten als ‘A woman should be two things: who and what she wants’. Dat probeer ik m’n kinderen ook te leren. Dat je kan worden wat je wil. Voor vrouwen is het belangrijk dat ze hun eigen keuzes maken in het leven. Ga je je carrière najagen of blijf je thuis als moeder, allebei is goed."
Ook aan de allerkleinsten is gedacht. "Kleurplaten met meisjes in heldenrollen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.