nieuws

Agent politie Twente niet vervolgd voor meineed

Politie
Politie
Een motoragent van politie Twente wordt niet vervolgd voor meineed. De agent zou vorig jaar een vals proces-verbaal hebben uitgeschreven, maar uit onderzoek blijkt dat hij dat niet bewust heeft gedaan.
De agent haalde vorig jaar in Nijverdal een automobilist van de weg die over een doorgetrokken streep was gereden. Bij het uitschrijven van de bekeuring zou de automobilist de agent hebben beledigd. De automobilist werd daarom aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Verschil proces-verbaal en verklaringen
Tijdens de rechtszaak tegen de automobilist bleek dat er verschil zat tussen het proces-verbaal en de latere verklaring van zowel de agent als verschillende getuigen. Zo zou volgens getuigen juist de agent agressief hebben gereageerd in plaats van de automobilist. De politierechter besloot daarop geen uitspraak te doen, omdat niet duidelijk werd wat er was gebeurd. De advocaat van de automobilist heeft vervolgens aangifte van meineed gedaan tegen de agent.

'Niet bewust onwaarheden opgenomen'

Uit het onderzoek van het Bureau Interne Veiligheid in IJsselland blijkt dat de agent niet opzettelijk een vals proces-verbaal heeft opgemaakt. Het is niet bewezen dat de agent bewust onwaarheden in het proces-verbaal heeft opgenomen. Omdat er dus geen sprake is van meineed, kan de agent niet vervolgd worden. Wel kan het politiekorps nog disciplinaire maatregelen nemen vanwege de manier waarop de agent in deze situatie heeft gehandeld.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.