nieuws

Gemeenten vragen zelden tegenprestatie voor uitkering

Een uitkering is geen vanzelfsprekend recht meer. Gemeenten mogen een tegenprestatie eisen, vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. In Overijssel doen tot nu toe alleen Haaksbergen en Dalfsen dat.
Als je in één van deze gemeenten werkloos raakt, door wat voor oorzaak dan ook, moet je aan de bak voor een uitkering. Veel uitkeringsgerechtigden uit Haaksbergen komen terecht bij kringloopbedrijf Wawollie in Haaksbergen. Als je weigert vrijwilligerswerk te doen gaat je uitkering omlaag, en als je blijft weigeren kan de uitkering zelfs gestopt worden.
Haaksbergen is wel een uitzondering. De meeste gemeenten maken niet of nauwelijks gebruik van de mogelijkheid om mensen verplicht aan het werk te zetten. De gemeente Zwolle bijvoorbeeld helpt mensen wel bij het zoeken naar betaald werk, maar ziet weinig heil in een werkplicht, Zwolle steekt liever energie in mensen stimuleren zelf werk te vinden. Voor grote gemeenten met veel werklozen is het ook lastig om voor iedereen geschikt vrijwilligerswerk te vinden.

Wet is controversieel

Ondermeer Hof van Twente, Deventer, Almelo en Losser overwegen wel de uitkering te koppelen aan een tegenprestatie, maar ze moeten er nog over nadenken hoe dat beleid uitgevoerd gaat worden.
De wet die het mogelijk maakt een tegenprestatie te eisen is dit jaar in werking getreden, maar nadat het kabinet viel is de wet controversieel verklaard. Of binnenkort méér gemeenten dit middel gaan gebruiken is dus maar de vraag.

Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.