Nieuws

Natuurorganisaties maken zich zorgen om broedende dieren

Reekalveren raken soms hun moeder kwijt die door loslopende honden is opgejaagd
Reekalveren raken soms hun moeder kwijt die door loslopende honden is opgejaagd © André Akkerman
Boswachters maken zich zorgen om het komende broedseizoen. Door corona is het veel drukker in natuurgebieden dan andere jaren en ligt verstoring van de broedende dieren op de loer.
Er is sinds corona een sterke toename van het aantal bezoekers in de natuur. De waardering voor de natuur groeit, wat volgens de terreinbeherende organisaties Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer heel positief is.
"Maar het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze een kraamkamer betreden", zegt Ruben Vermeer, boswachter van Natuurmonumenten op de Sallandse Heuvelrug.

Spandoeken

Daarom hangen er in veel gebieden borden en spandoeken met de tekst "Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur". Hiermee hopen de organisaties de bezoekers erop te wijzen dat de broedende, parende en barende dieren kwetsbaar zijn. Bij het verstoren van de dieren is de kans aanwezig dat het nest met eieren of het jong achterblijft en het niet redt.

Natuur is open

De natuur blijft opengesteld, maar om stress bij de wilde dieren te voorkomen, wordt het publiek gevraagd op de paden te blijven, honden aan de lijn te houden en geen afval achter te laten. Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot en met 15 juli.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.