Nieuws
Groen licht voor onderzoek naar misstanden sociaal domein door gemeente Enschede

Nog deze maand moet bekend zijn wie de drie externe commissieleden worden die onderzoek gaan doen naar mogelijke misstanden door de gemeente Enschede bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet (bijstand). De gemeenteraad van Enschede ging gisteravond unaniem akkoord om hier onderzoek naar te laten doen door de tijdelijke onderzoekscommissie 'Maatwerk uitvoering sociaal domein gemeente Enschede'.
Het Diaconaal Platform Enschede (DPE) drong eind vorig jaar voor het eerst aan op zo'n onafhankelijk onderzoek. Het platform is een vrijwilligersorganisatie en komt op voor de zwakkeren in de samenleving. Volgens DPE let Enschede bij de uitvoering van de wetten in het sociale domein te veel op de financiële kant van de zaak en heeft de gemeente te weinig oog voor de menselijke kant. Iedereen met een bijstandsuitkering zit volgens DPE in een 'digitale gehaktmolen'. "Wie een bonnetje niet kan aanleveren heeft een probleem. Deze mensen zijn niet bij machte zich te verweren."
Voorstel van alle fracties
Twee raadsleden besloten op eigen initiatief werk te maken van de oproep van DPE: Margriet Visser van EnschedeAnders en Jelle Kort van GroenLinks schreven een eigen initiatiefvoorstel voor een onderzoek. Na overleg met de overige raadsfracties trokken ze hun eigen voorstel terug en kwam er een gezamenlijk voorstel op tafel. Dit nieuwe gezamenlijke voorstel werd door de hele raad ingediend en gisteravond ging - uiteraard - ook de hele raad ermee akkoord.
Wethouder Arjan Kampman liet namens het college weten blij te zijn dat er een onderzoek komt. "Dat we onze meest kwetsbare inwoners moeten ondersteunen zodat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen leven, dat staat niet ter discussie. Of we dit ook doen, dat is wel onderwerp van discussie. Daar willen we een neutraal oordeel over krijgen."
Geen haastklus
Met het akkoord van de volledige gemeenteraad wordt er werk gemaakt van het onderzoek. De verwachting is dat de drie onafhankelijke externe commissieleden nog deze maand worden benoemd, zodat ze vanaf april aan het werk kunnen. De tijdelijke onderzoekscommissie 'Maatwerk uitvoering sociaal domein gemeente Enschede' krijgt tien weken de tijd voor haar onderzoek, maar het mag geen haastklus worden. Mocht blijken dat de commissie meer tijd nodig heeft, dan kan ze die krijgen.