Nieuws

Eerste kievitsei van Overijssel gevonden in Kampen

Bertus Busweiler bij eerste kievitsei in Kampen
Bertus Busweiler bij eerste kievitsei in Kampen © Landschap Overijssel
Op de Mandjeswaard in Kampen is zaterdag het eerste kievitsei van Overijssel gevonden van dit jaar. Dat meldt Landschap Overijssel. Bertus Busweiler was de trotse vinder van het nest met één ei. Het nest wordt nu beschermd voor de komende landwerkzaamheden.
Na de vondst werd het ei op diezelfde middag gecontroleerd door een medewerker van Landschap Overijssel. Die stelde vast dat het om een vers kievitsei gaat.
Volgens de natuurorganisatie is met de vondst van het eerste kievitsei het weidevogelseizoen nu ook in Overijssel begonnen. Vrijdag werd in Utrecht ook al een kievitsei gevonden.
Bertus Busweiler bij eerste kievitsei
Bertus Busweiler bij eerste kievitsei © Landschap Overijssel

Risico's voor weidevogels

Volgens Landschap Overijssel broeden er elk jaar circa 200.000 broedparen van kieviten in ons land, zo'n 25 procent van de Europese populatie en dat doen ze niet zonder gevaren. De aantallen van de vogels gaan op veel plaatsen hard achteruit.
Op grasland lopen nesten risico als gevolg van landbouwactiviteiten als bemesten of maaien. Op akkerland zijn bijna alle nesten in gevaar door werkzaamheden als ploegen, eggen, inzaaien of mechanische onkruidbestrijding tijdens het voorjaar.
Volgens de vrijwilligers van de vogelwerkgroep in Geesteren komt daar het gevaar van roofdieren bovenop.

Samenwerken met boeren

Om de weidevogels te beschermen trekken vrijwilligers het landschap in om op percelen waar landbewerkingen plaatsvinden nesten te zoeken en deze in samenwerking met boeren te beschermen.
Vorige week rondde boer Hennie Blokhuis in Geesteren de laatste werkzaamheden aan zijn greppelplasdrasgebied af. Met natte gedeeltes op zijn land probeert hij het leefgebied van de weidevogels te verbeteren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.