Nieuws

Angst voor corona houdt klein deel van Overijsselse kiezers thuis

De meeste kiezers in Overijssel voelen zich veilig om te gaan stemmen.
De meeste kiezers in Overijssel voelen zich veilig om te gaan stemmen. © ANP
De meeste inwoners van Overijssel en Gelderland voelen zich veilig om volgende week naar de stembus te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost en Omroep Gelderland. 1,4 procent van de mensen geeft aan niet te gaan stemmen uit angst voor corona. In Overijssel gaat het dan om zo'n 12.000 kiesgerechtigden.
Om de verkiezingen veilig te laten verlopen zijn meerdere maatregelen genomen. Zo zijn de stembussen drie dagen open in plaats van één, kunnen 70-plussers per brief stemmen, en ziet er op elk stembureau een extra medewerker toe op het naleven van de coronamaatregelen.
Ook krijgen kiezers een eigen stempotlood, en anders wordt dat na elke uitgebrachte stem ontsmet. Een ruime meerderheid vindt die maatregelen voldoende.

Niet veilig, toch stemmen

Acht procent voelt zich desondanks niet veilig om te gaan stemmen. Toch geeft slechts 4,3 procent van de ondervraagden aan ook inderdaad niet te zullen gaan stemmen.
Van degenen die niet gaan stemmen, geeft slechts een op de drie aan dat niet te doen uit angst voor corona. Dat is dus 1,4 procent van alle kiezers uit Overijssel en Geldeland. In Overijssel wonen naar schatting zo'n 880.000 kiesgerechtigden.

Rutte terug als premier?

Veertig procent van de kiezers uit Oost-Nederland wil Mark Rutte niet terug als premier. Bijna dertig procent wil dat wel, en nog eens dertig procent staat er neutraal in.
De meeste mensen zeggen al te weten op welke partij ze gaan stemmen, 35,9 procent twijfelt nog tussen een paar partijen en 7,2 procent heeft nog geen idee.

Regionale kandidaat

Wat we wel weten, is dat het voor onze keuze niet uitmaakt of een partij een regionale kandidaat hoog op de lijst heeft staan. Voor slechts één op de tien kiezers is dat een voorwaarde bij het bepalen van de partijkeuze.
Voor verreweg de meeste mensen is dat dus geen issue. Dat is ergens opvallend, omdat een overgrote meerderheid aangeeft zich niet vertegenwoordigd te voelen door politiek Den Haag, en ook vindt dat Den Haag geen oog heeft voor de problemen die hier spelen.
In aanloop naar de verkiezingen onderzoekt Kien Onderzoek in opdracht van RTV Oost en Omroep Gelderland wat inwoners van Oost-Nederland belangrijk vinden. Het gaat om een representatief onderzoek onder kiezers uit beide provincies. De ondervraagden vormen een afspiegeling van de inwoners van Overijssel en Gelderland, op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.