Corona resulteert voor Thuisbezorgd van oud-Enschedeër Jitse Groen in beste jaar ooit

Terwijl middenstanders en horecabedrijven zich met hangen en wurgen door de coronacrisis worstelen, lijkt die crisis voor Just Eat Takeaway een geschenk uit de hemel. Het in Enschede opgerichte bedrijf bezorgde vorig jaar 39 procent meer maaltijden. Dat leverde een omzetgroei op van vijftig procent, vooral door de gesloten horeca en het vele thuiswerken.

UT-student Jitse Groen begon Just Eat Takeaway als Thuisbezorgd op zijn zolderkamertje in Enschede in het jaar 2000. Nu, ruim twintig jaar later, is het een beursgenoteerde onderneming met een omzet die over 2020 op 2,4 miljard euro uitkomt. Afgelopen jaar zijn er 558 miljoen bestellingen bezorgd, een groei van 39 procent.

Volgens het bedrijf vooral dankzij de gesloten horeca. Deze ondernemers zoeken veelal een kanaal om hun klant dan maar thuis te bedienen. Ze sluiten zich massaal aan bij Takeaway en betalen daar fors voor. Hoewel het hoofdkantoor in Amsterdam staat, werken er nog steeds veel mensen voor Takeaway in Enschede op de Brouwerij.

Overnamezucht

Intussen staat het hoofdkantoor van de multinational in Amsterdam en is Just Eat Takeaway, zoals het officieel heet, het op een na grootste maaltijdbezorgbedrijf ter wereld. Alleen in China is een nog grotere maaltijdbezorger. De groei van Takeaway is het gevolg van een ongebreidelde overnamezucht van Groen. Overigens heeft Takeaway op het Enschedese brouwerijterrein nog steeds een kantoor met zo'n honderdvijftig werknemers. Dit zijn vooral veel studenten, die in alle talen hulp leveren en klanten werven.

In 2016 ging Takeaway naar de beurs en kwam er veel geld in kas om overnames te plegen. In 2017 nam het de grootste concurrent in Duitsland over, Delivery Hero. In 2019 volgde het Britse Just Eat en vorig jaar werd afgesproken in de eerste helft van 2021 het Amerikaanse GrubHub over te nemen; de duurste aankoop tot dan toe met een prijskaartje van 6,3 miljard euro.

Nooit winst gemaakt

De Enschedese student van toen staat nu in de Quote 500 met een geschat vermogen van 1,4 miljard euro. En dat is toch bijzonder, want in het hele bestaan van Just Eat Takeaway, zoals het oorspronkelijke 'Thuisbezorgd' heet na alle overnames, heeft het bedrijf nog nooit winst gemaakt.

Vorig jaar was het verlies zelfs 151 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een verlies van 115 miljoen euro in de boeken ging. In heel 2020 werden alles bij elkaar 588 miljoen bestellingen verwerkt, goed voor een toename van 42 procent.

Groen gaat er vanuit dat de groei van het aantal bestellingen in het nieuwe jaar nog verder zal versnellen. Dat verlies jaar op jaar is voor Groen geen probleem, voor hem is groei belangrijker dan marktaandeel. Ook in zijn wereld is het 'eten of gegeten worden'.

Deel dit artikel: