nieuws

Gele ster

Gele ster
Gele ster
Als journalist breng je het nieuws, zoek je het, probeer je ingewikkelde problemen toe te lichten, soms ben je onderdeel van het nieuws en heel soms word je zelf gegrepen door nieuws.
Zoals die keer (jaren geleden) dat ik bij toeval vrij snel bij een frontale botsing op de N36 kwam kijken, een paar mensen dat niet overleefd had en anderen er werkelijk slecht aan toe waren. Zijnsoordelen en waardeoordelen behoren gescheiden aan de lezer, kijker en luisteraar te worden gepresenteerd. Dat lukt in een krant soms beter waar sec een nieuwsfeit wordt gebracht en verderop in een 'analyse' of 'commentaar' van een mening wordt voorzien. Op radio en televisie gebeurt dat ook, maar loopt het soms toch meer door elkaar door de keuze van de mensen die je interviewt en de vragen die je stelt.
Ik vind het niet belangrijk dat u weet op welke partij ik stem (bovendien fluctueert dat nogal eens) en tijdens de verkiezingen word ik vaak door politieke partijen gevraagd debatten te leiden. En dan maakt het mij niet zoveel uit of dat de PvdA, VVD of CDA is. Ook de SP en de PVV hebben mij wel eens gevraagd. Als ik mijn werk op mijn gewenste wijze kan doen, vind ik het zelfs wel leuk al die debatten.
Ik ben ook niet zo tegen de PVV, Partij van de Dieren, SP of andere partijen die soms extreme standpunten verkondigen. Ik zal er niet op stemmen, verraad ik mezelf, maar die partijen zijn maatschappelijk gelegitimeerd, democratisch gekozen en met mensen als Jan Marijnissen ben ik zelfs redelijk bevriend. Ook met (voormalige) PVV-vertegenwoordigers kan ik goed een glas bier drinken. Ik heb op deze plaats al eens eerder uitgelegd dat ook in de Tweede Kamer de parlementariërs elkaar voor het oog van de camera voor rotte vis uitmaken om ’s avonds gezamenlijk te gaan voetballen.
Als de PVV-fractievoorzitter in Overijssels zich boos maakt over de mogelijke bouw van een moskee in Kampen, mag hij dat vinden en bij mij in de uitzending uitleggen. Mijn mening is niet zo heel belangrijk. Ik kom ook af en toe bij Omroep Gelderland. Daar heeft de PVV deze week alle gemeenten een brief geschreven dat ze een lijst willen met alle namen en adressen van de islamitische organisaties (zie het bericht op www.gld.nl). Wat?
Kijk, dan gaat het mij als journalist en als mens te ver. Ik vond het prima dat ze (de PVV dus) mijn goede kennis (annex gedeputeerde) Co Verdaas aanpakten omdat hij in Gelderland werkte, een postbusadres had, maar in werkelijkheid in Zwolle woonde en daar ook met de dienstauto naar toe werd gebracht. Maar een lijst van islamitische organisaties opvragen, kan echt niet. Wat is de volgende stap? Moeten alle moslims in Gelderland straks een speldje met een minaret op (als alternatief voor een gele ster), mogen ze niet meer in parken wandelen: 'moslims verboden'?
Omroep Gelderland heeft het nieuws van de brieven gemeld, maar wat moet je er verder mee? Als ze dat in Overijssel zouden flikken, wil ik helemaal nooit meer iets met de PVV te maken hebben. Dan raakt het nieuws me persoonlijk en komt het te dichtbij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.