Nieuws

Burgemeester Anneke Raven van Hellendoorn wil veel vrouwelijke sollicitanten als zij stopt

Burgemeester Anneke Raven voor de combitunnel in Nijverdal
Burgemeester Anneke Raven voor de combitunnel in Nijverdal © TC Tubantia / Frans Nikkels
Anneke Raven is een voorstander van vrouwen in het ambt van burgemeester. Ze roept vrouwen dan ook op te solliciteren naar de burgemeesterspost die vrijkomt wanneer zij eind dit jaar stopt in Hellendoorn. "Het zou goed zijn als veel vrouwen solliciteren. Vrouwen zijn daar ook uitermate geschikt voor."
"Ik heb heel veel reacties gehad. Appjes, berichtjes, mailtjes. Ik zie het op Facebook voorbijkomen. Echt heel veel reacties van mensen die allemaal zeggen dat ze het wel begrijpen, maar dat ze het wel jammer vinden." Dat vindt Raven uiteraard wel prettig om te lezen. Maar het houdt haar niet tegen om aan het einde van dit jaar met pensioen te gaan. "Maar ik ben nog niet weg. Gelukkig hebben we nog negen maanden te gaan."
Ik ben echt niet het type om achter de geraniums te gaan zitten
Anneke Raven, scheidend burgemeester van Hellendoorn
Ze vindt het na tien jaar burgmeesterschap mooi geweest. Maar ook de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zijn een reden om nu al de stap te zetten en niet te wachten op het aflopen van haar termijn in juni 2023. "Wat ik zelf wel heb gemist is dat je niet vanaf het begin van een periode na de gemeenteraadsverkiezingen meteen aan de bak gaat. Met een nieuwe gemeenteraad, een nieuw college met elkaar daar vorm aan geven."
Wat Raven gaat doen als ze in december met pensioen gaat, weet ze nog niet. Ze verwacht dat er genoeg zaken op haar pad zullen komen. "Ik ben echt niet het type om achter de geraniums te gaan zitten." Ze heeft bovendien ook nog genoeg energie om van alles te ondernemen.

Meer dan corona

Raven hoopt niet dat haar laatste maanden als burgemeester van Hellendoorn overschaduwd zullen worden door corona. "Ik hoop toch dat we tegen de zomer allemaal gevaccineerd zijn, althans de meest kwetsbaren, en dat er weer wat meer mag."
En ze hoopt dat er binnenkort weer evenementen in Hellendoorn georganiseerd kunnen worden waar zij als burgemeester ook nog bij kan zijn. Maar er is ook meer dan corona. Zo stipt Raven aan dat er momenteel volop wordt gewerkt aan de begroting van de gemeente.
Ik hoor ook wel van mensen die gewoon bij elkaar een verjaardag vieren met veel mensen over de vloer
Anneke Raven, scheidend burgemeester van Hellendoorn
Maar als de blik teruggaat naar corona moet Raven constateren dat de inwoners van haar gemeente niet tot de braafste jongetjes van de klas behoren. "Het gaat de laatste dagen beter", benadrukt de burgemeester. Maar ze kan er moeilijk de vinger op leggen waarom het in andere gemeenten in de regio beter gaat. Hoewel: "Ik hoor ook wel van mensen die gewoon bij elkaar een verjaardag vieren met veel mensen over de vloer. Als er dan een uitbraak komt, dan gaat het heel hard."
Waarom heet u burgemeester en geen burgerjuffrouw. Kinderen associëren dat toch met een man
Anneke Raven, scheidend burgemeester van Hellendoorn
Wie moet Anneke Raven opvolgen? "Daar ga ik niet over", zegt Raven als ze, iets specifieker nog, de vraag krijgt voorgelegd of haar opvolger opnieuw een vrouw moet zijn. "Daar gaat echt de gemeenteraad over." Ze vindt het wel belangrijk dat er meer vrouwen in het ambt zijn en zegt dat vrouwen daar ook heel geschikt voor zijn. Op dit moment telt Overijssel, inclusief Raven, zes vrouwelijke burgemeesters.

Voorbeeldfunctie

"Ik zou wel alle vrouwen willen oproepen om straks te gaan solliciteren. Het is een voorbeeldfunctie, je kunt laten zien dat het kan." Raven haalt als voorbeeld een vraag aan die ze wel eens van schoolkinderen krijgt over het burgemeesterschap. "Waarom heet u burgemeester en geen burgerjuffrouw. Kinderen associëren dat toch met een man."
Het zou goed zijn dat veel vrouwen solliciteren, vindt Raven. "Zodat de keuze groot is zo meteen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.