Nieuws
Zorgdirecteur overweegt privé-faillissement; schuldeisers blijven met lege handen achter

De directeur van de commerciële multiculturele zorgaanbieder Olcea Beheer uit Hengelo overweegt zich privé failliet te laten verklaren. In dat geval blijven de schuldeisers met lege handen achter. Dat blijkt uit het jongste faillissementsverslag.
Eerder al werd bekend dat de twee curatoren, die het faillissement afwikkelen, tegen de zorgdirecteur strafrechtelijke aangifte zullen doen wegens faillissementsfraude. In hun openbare rapportage valt te lezen dat deze stap nu wordt doorgezet.
Bestuursverbod
Daarnaast schrijven de curatoren dat ze het geplande bestuursverbod tegen de zorgdirecteur gaan doorzetten. Dit om te voorkomen dat de zorgondernemer ondanks het bankroet toch weer kans ziet in de zorg aan de slag te gaan.
Het bestuursverbod volgt nadat de directeur - terwijl de faillissementen van zijn twee vorige zorgbedrijven nog niet eens waren afgewikkeld - alweer een nieuw zorgbedrijf was begonnen. Met de fiscus en de curatoren maakte de directeur vervolgens de afspraak dat hij daarmee zou stoppen. Om daar echter zeker van te zijn, stappen de curatoren naar de rechter, zo vermeldt het faillissementsverslag.
Kritisch rapport
Olcea Nieuwe Zorglandschap ging voorjaar 2020 op de fles nadat de gemeente Enschede het contract had opgezegd. Dit na een kritisch rapport van de Inspectie Gezondheidszorg.
Olcea Nieuwe Zorglandschap was de rechtsopvolger van Olcea Multiculturele Zorg BV, dat in 2018 failliet ging. Deze zorgaanbieder zorgde voor de medische opvang van dertig Libische oorlogsslachtoffers. Dat liep spaak toen de Libische regering niet met geld over de brug kwam.
De directeur begon daarop met Olcea Nieuwe Zorglandschap, dat tientallen cliënten had door heel Twente en zich onder meer bezighield met thuiszorg. Daarbij richtte het zich op cliënten met een Syrisch-orthodoxe, Armeense en Turkse achtergrond.
Schuiven met zorggelden
Zoals RTV Oost oktober vorig jaar meldde, wordt de directeur zwaar aangerekend dat hij schoof met zorgsubsidies. Zo boekte hij, terwijl zijn onderneming al in zwaar weer verkeerde, forse geldbedragen vanaf de bedrijfsrekening over naar zijn privérekening en haalde tonnen aan managementvergoeding uit zijn bedrijf.
Schuldenlast
Intussen loopt de schuldenlast alsmaar verder op. Stond Olcea Beheer aanvankelijk voor 4,5 ton in het krijt bij de belastingdienst, door naheffingen is dit gestegen naar ruim 6,1 ton. Daarnaast is er sprake van tonnen aan schulden bij andere vennoten van de zorgdirecteur.
Uit onderzoek door de twee curatoren bleek eerder al dat er bij de failliete ondernemingen niets meer te halen valt. Er was weliswaar beslag gelegd op de privétegoeden van de directeur, maar dat ging om bescheiden bedragen.
De zorgdirecteur overweegt nu privé zijn faillissement aan te vragen, zo blijkt uit het laatste verslag. In dat geval staan de schuldeisers definitief met lege handen.
Tips?
RTV Oost heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar zorgaanbieders in Overijssel en mogelijke misstanden. Deze verhalen zijn terug te vinden in het DOSSIER-ZORGONDERZOEK. Voor tips: j.colijn@rtvoost.nl.