nieuws

Windmolens Deventer wellicht hoger en duurder

Weerstand tegen twee windmolens in Deventer
Weerstand tegen twee windmolens in Deventer
Voor het plaatsen van twee windmolens is de gemeente Deventer ongeveer 125.000 euro aan voorbereidingskosten kwijt. Ook bestaat de mogelijkheid dat de beide windmolens langs de Schipbeek en de A1 hoger worden dan de beoogde 136 meter.
Het zijn twee punten die opvallen in het ontwerp-bestemmingsplan dat deel uitmaakt van de inspraakprocedure. Met de plaatsing van de molens zijn miljoenen euro's gemoeid. De molens worden betaald en geëxploiteerd door het bedrijf Cofely uit Duiven. Met de exploitant is overeengekomen dat Deventer zelf opdraait voor kosten die met de voorbereiding te maken hebben. Deventer is onder meer geld kwijt aan een milieu-onderzoek.
Aanvankelijk waren drie windmolens gepland in de zone tussen Schipbeek en de A1. Na bezwaar van bewoners uit de wijk 't Bramelt is besloten de dichtst bij de woningen gelegen windmolen te laten vervallen. Om voldoende rendement uit de andere molens te kunnen halen overweegt het college die tien procent hoger te maken. De gemeenteraad moet daarover nog een beslissing te nemen.

Weerstand tegen windmolens groeit

Intussen groeit de weerstand tegen de windmolens. Naast omwonenden van het nabijgelegen dorp Epse is ook luchthaven Teuge tegen de molens. De welstandscommissie van de gemeente Deventer sprak deze week haar afkeer uit over het plan. Op 31 oktober wordt er een inloopbijeenkomst gehouden in de kerk van Epse waar de bewoners zich kunnen uitspreken over de windmolens net over de gemeentegrens met Deventer.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.