Nieuws

Doe Normaal: hoe zag de boerenrockband er 26 jaar geleden uit?

De band Normaal in de beginjaren
De band Normaal in de beginjaren © Anhangerschap Normaal
Welkom høkers! In 1995 heeft RTV Oost een serie gemaakt over de boerenrockband Normaal. Aanleiding destijds was het 20-jarige bestaan van de band. En nu, in het kader van Maart Dialectmaand, hebben we de serie weer uit het archief getrokken. De aankomende dertien dagen plaatsen we dagelijks een aflevering. Met vandaag de introductie van de serie. Hoe zag de band er 26 jaar geleden uit?
In '74 werd de band opgericht door zanger Bennie Jolink en drummer Jan Manschot. Beiden konden eigenlijk niet zo goed gitaarspelen en drummen, maar dat weerhield hen er niet van een band te beginnen. Gitarist Ferdi Joly en bassist Willem Terhorst kwamen al snel bij de groep en maakten zo de band compleet. Jan overleed in 2014 aan de gevolgen van een hersentumor, maar de rest van de leden maakt nog steeds deel uit van de huidige bezetting.
Kijk hieronder de eerste aflevering van de serie. De tekst gaat verder de video.

Heel veel potjes bier

"Na elke repetitie kwam ik ladderzat thuis", zegt oud-bandlid Jan Kolkman over de beginperiode van de band. En ook ex-drummer Fokke de Jong kan dat onderschrijven. "In het begin had ik niet echt door wat voor effect dat op me had. Als het lekker weer was, dan hoorde daar een potje bier bij. Maar daar kreeg ik spijt van, want als je er tien drinkt, dan ga je dat wel voelen. Ik moest er als drummer op los rammen, maar na al dat bier zat ik als een mietje achter dat drumstel te hangen."
Na twee jaar had Fokke het door hoe hij dat kon voorkomen. "Ik moest maar een beetje doseren. Om een goeie show te geven, kon ik niet teveel drinken vooraf. En de show ging natuurlijk voor. Eerste set maar niks drinken en tijdens de tweede set een inhaalrace."
In de aankomende dertien dagen behandelen we verschillende onderwerpen. De oprichting, de zakelijke kant en optredens van de band. Maar ook persoonlijke portretten van bandleden, ze komen allemaal uitgebreid aan het woord. Elke dag om 21:00 uur op onze site en op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.