Sport

Voormalig PEC Zwolle-spits Yuri Banhoffer (73) overleden

Voormalig PEC Zwolle-spits Yuri Banhoffer is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn oud-club in Chili laten weten. De Uruguayaan Banhoffer was van 1975 tot 1979 te bewonderen in de provinciehoofdstad. In 2017 was hij voor de laatste keer te gast bij de club.
Banhoffer speelde met PEC Zwolle in 1977 mee in de bekerfinale tegen FC Twente, destijds een hoogtepunt voor de club. Een jaar later werd Banhoffer met PEC kampioen van de eerste divisie. In 1974 was hij met Los Angeles Aztecs de beste van de Verenigde Staten.

De bekerfinale van Banhoffer

Van die bekerfinale is later nog een documentaire gemaakt. Banhoffer zette PEC Zwolle verrassend op voorsprong. Maar het doelpunt van de Uruguayaanse aanvaller werd om mysterieuze redenen afgekeurd. Vanaf dat moment voer voor complottheorieën. Na verlenging won Twente met 3-0.
In onderstaande documentaire ‘De bekerfinale van Banhoffer’ keert de hoofdrolspeler terug in Zwolle en blikt hij met medespelers Koko Hoekstra, Ben Hendriks en Rinus Israël terug op de historische bekerfinale.

Minuut stilte en rouwbanden

PEC wenst familie, vrienden en andere nabestaanden van Banhoffer veel sterkte toe dit verlies te dragen. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Ajax zal er zondag een minuut stilte in acht worden genomen. Ook dragen de spelers en speelsters van PEC Zwolle Vrouwen dit weekend rouwbanden om Banhoffer te gedenken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.