Nieuws

Stenen waaien van gevel Zwolse flat, omwonenden moeten binnen blijven

Bewoners van woningen naast de flat aan de Harm Smeengekade in Zwolle waar vandaag stenen van de gevel waaiden, mogen tot maandag niet naar buiten. De bewoners van de flat zelf mogen niet op hun balkons komen. Dat komt omdat het nog steeds hard waait en de brandweer daardoor niet met een hoogwerker naar boven kan.
Eerder vandaag kwam door de harde wind een deel van de gevel van het tien verdiepingen tellende gebouw naar beneden. De schade ontstond ter hoogte van de zevende verdieping. De stenen van de gevel vielen naar beneden, maar niemand raakte gewond.

Niet op balkon

Een constructeur van de gemeente Zwolle heeft samen met woningcorporatie Delta Wonen het pand bekeken. Daarop is besloten dat bewoners van woningen naast de flat hun woning niet in of uit mogen. Bewoners van de flat zelf mogen niet op hun balkon. Dit om te voorkomen dat ze geraakt worden door stenen die mogelijk nog naar beneden kunnen komen.
Stenen uit gevel gewaaid van flat in Zwolle
Stenen uit gevel gewaaid van flat in Zwolle © NewsUnited/Stefan Verkerk
Bewoners van vijf woningen hebben hotelovernachtingen aangeboden gekregen omdat ze hun huis niet uit kunnen. Alle vijf gezinnen hebben er voor gekozen om dan maar binnen te blijven in hun eigen woning.

Afzetting

Er is een ruim gebied rondom de flat afgezet om te voorkomen dat mensen op de grond gevaar lopen mochten er nog bakstenen naar beneden komen. Maandag zal worden bekeken hoe stabiel het pand is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.