Nieuws

AstraZeneca-prik van ruim zesduizend Overijsselaars uitgesteld

AstraZeneca-prik van ruim zesduizend Overijsselaars uitgesteld
AstraZeneca-prik van ruim zesduizend Overijsselaars uitgesteld © RTV Oost
Het tijdelijk pauzeren van het vaccineren met AstraZeneca heeft ook gevolgen voor duizenden Overijsselaars. In de komende twee weken zijn door de GGD IJsselland en Twente afspraken met bijna 6500 inwoners afgezegd.
Demissionair minister Hugo de Jonge nam gisteravond het besluit om tijdelijk te stoppen met vaccineren met het vaccin. Dit na een nieuw advies van medicijnautoriteit CBG. Er zijn zes gevallen gemeld in Denemarken en Noorwegen waarnaar nader onderzoek nodig is. Het gaat om een zeldzame combinatie van trombose (stolselvorming) aan de ene kant en aan de andere kant een verlaagd aantal bloedplaatjes, waarbij juist bloedingen kunnen ontstaan.

Afspraken afgezegd

Bij de GGD IJsselland stonden voor de komende twee weken afspraken voor 2888 inwoners gepland. Via de GGD Twente zouden 3600 mensen gevaccineerd worden. De GGD IJsselland en Twente betreuren het late annuleren van de afspraken. Mensen worden hierover gebeld door het landelijk callcenter van de GGD.
GGD IJsselland laat weten dat mensen die vandaag gevaccineerd zouden worden met AstraZeneca een sms krijgen. Mensen die vragen hebben, kunnen het beste bellen met het telefoonnummer dat in hun uitnodiging staat: 0800-1351.

Vaccinaties bij de huisarts

Het AstraZeneca-vaccin wordt gegeven aan mensen van 60 tot en met 64 jaar, mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas, patiënten in ggz-instellingen en medewerkers in de langdurige zorg. Naast de GGD dienen ook huisartsen het vaccin toe, maar in Overijssel gebeurt dit nog niet.
In totaal zijn in Nederland ruim 289.000 afspraken afgezegd.
GGD IJsselland heeft een overzicht gemaakt van de veelgestelde vragen. Ook GGD Twente heeft een pagina met veelgestelde vragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.