Nieuws

Doe Normaal: de beginjaren van Normaal voelen als een cultuurshock

Een rock-'n-roll-band als tegenhanger van de opkomende discomuziek. Dat was het idee achter de band Normaal. En dan ook in het dialect, want dat Engelse gedoe was maar niks. Vandaag aflevering 2 van de serie Doe Normaal: hoe is de band tot stand gekomen?
Bennie Jolink was beeldend kunstenaar voordat hij de band oprichtte. Het leven van subsidies stond hem tegen, dus werd hij grafisch ontwerper. "Ik wilde alleen niet werken voor grote kapitalistische bedrijven, dus er bleef maar weinig werk over." Waarop hij docent werd, een beroep dat hem goed paste en dat hij leuk vond.
Toch strandde die carrière. Hij deed een nieuwe tekenstudie voor het lesgeven, maar daar kreeg hij veel ruzie en was er al snel klaar mee. "Weg met al die troep, weg met de beeldende kunst. Ook weg met het lesgeven, hoe leuk ik dat ook vond."
Tekst gaat verder onder foto
Het contract voor een try-out in Haaksbergen, enkele weken voor de grote doorbraak in Lochem.
Het contract voor een try-out in Haaksbergen, enkele weken voor de grote doorbraak in Lochem. © Anhangerschap Normaal

Popfestival Lochem

Toen Bennie drummer Jan Manschot ontmoette, was de band Normaal geboren. Jan Kolkman kwam erbij en al snel traden ze op in kleine zaaltjes en deden try-outs. Het popfestival in Lochem was hun grote doorbraak.
Het doet Willem Terhorst nog altijd zeer dat hij toen niet op dat podium stond. Hij stond vooraan in het publiek. "Ik had gehoord dat de jongens in het dialect zouden zingen. Dat moest ik zien, ik was echt razend trots."
Bekijk hier de aflevering
In 1995 maakte RTV Oost een serie rondom Normaal. Aanleiding was toen het 20-jarig bestaan van de band. In het kader van Maart Dialectmaand hebben we die serie weer uit het archief getrokken. In de aankomende dagen zie je de oprichting, de zakelijke kant en optredens van de band. Maar ook persoonlijke portretten van bandleden, ze komen allemaal uitgebreid aan het woord. Elke dag om 21:00 uur op de site en op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.