Nieuws

Doe Normaal: Jan Kolkman verliet vroegtijdig Normaal, kreeg hij spijt?

Jan Kolkman
Jan Kolkman © Normaal
Hij verliet voor de eerste grote hit Oerend Hard de band, maar keerde daarna nog twee keer terug. Voor aflevering 3 van de serie Doe Normaal staat vandaag oud-gitarist Jan Kolkman centraal.
"Als je in een band zit, moet je je op je gemak voelen", zegt Jan. "Dan pas kan je creatief goed werken. Ik stapte voor de grote hit uit de band, want het werkte gewoon niet."
Daarna kreeg het lied landelijke bekendheid. "Ik snapte er niks van. Ik vond dat de band toen niet denderend speelde. Het was heel rauw en een beetje rommelig. Hoe konden zij nou zo hoog scoren?"
Tekst gaat verder onder de aflevering.

Muzikant in hart en nieren

"Het was een klasse keerl. Ontzettend spontaan en wij zagen Jan als muzikant altijd heel erg zitten. Hij heeft ook altijd op elpees meegezongen", zegt Bennie Jolink over Jan.
Jan is rockmuzikant in hart en nieren. Nadat hij uit de band stapte, moest er nog wel brood op de plank komen. Daarom moest hij af en toe concessies doen door dansmuziek te maken. "Ik vond dat niet erg. Maar dan moest er niet teveel tegenzitten, want dan barstte de bom."
In 1995 maakte RTV Oost een serie rondom Normaal. Aanleiding was toen het 20-jarig bestaan van de band. In het kader van Maart Dialectmaand hebben we die serie weer uit het archief getrokken. In de aankomende dagen zie je de oprichting, de zakelijke kant en optredens van de band. Maar ook persoonlijke portretten van bandleden, ze komen allemaal uitgebreid aan het woord. Elke dag om 21:00 uur op de site en op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.