Bewoners De Braak blij met nieuwe snoezelruimte

De bewoners van wooncentrum De Braak in Raalte kunnen hun geluk niet op. Door de coronaperiode is de renovatie van de badkamer in een versnelling gekomen. Met behulp van goedwillende bedrijven heeft de locatie een heuse snoezelruimte kunnen creëren, waar de mensen met een lach uit bad kunnen stappen.

De Braak is een locatie van de Parabool, een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking. "Onze bewoners gaan vanaf heden met plezier in bad", vertelt Annet Spijkerman. De begeleider van deze woonlocatie heeft zich afgelopen jaar hard ingezet om zowel de dagbesteding als het woonplezier te verbeteren voor de bewoners met een verstandelijke beperking.

Er wonen momenteel achttien mensen met een verstandelijke beperking bij De Braak. Vaak zijn ze op leeftijd en daardoor extra kwetsbaar. Daarom zette Spijkerman zich in voor een snoezelruimte. "Dankzij onze sponsors hebben wij de badkamer kunnen ombouwen tot een snoezelruimte, waar de bewoners maar al te graag komen. Door het lichteffect en de nieuwe meubels komen zij echt tot rust."

Alle tijd om te hobbyen

Sommige bewoners beginnen de dag nu vrolijk in het bad van de snoezelruimte en kunnen daarna lekker hobbyen op hun kamer of in de algemene ruimte ‘de Spil’. "Eén van onze bewoners is fanatiek houtbewerker. Hij vindt het fantastisch om op zijn kamer kunstwerkjes te maken van hout. Zijn werkjes kunnen familieleden en geïnteresseerden van hem kopen. Van dat geld hebben wij samen, en met behulp van sponsoring, een mooi schilderij gekocht voor naast zijn kamer,” vertelt Spijkerman.

De Braak in Raalte (Foto: RTV Oost / Milan Keskin)
De Braak in Raalte (Foto: RTV Oost / Milan Keskin)

Ook teamleider Harriët Kroes is trots op de ontwikkelingen bij De Braak. "Dagbesteding ‘Zin In Mijn Dag’ sluit heel mooi aan bij het kunnen en de interesses van de bewoners. En de snoezelruimte is de kers op de taart. Je ziet ze intens genieten. Het welzijn van de mensen staat voorop en daarom zijn wij ook zo blij met wat Annet, samen met de sponsors, heeft kunnen neerzetten.”

De achttien bewoners van De Braak hebben door de coronacrisis een tijd lang geen familieleden mogen ontvangen. Inmiddels zijn de bewoners ingeënt en kan er weer meer bezoek langskomen. "In combinatie met de snoezelruimte en de dagbesteding geeft dat een glimlach op de gezichten van de mensen. Daar doen we het allemaal voor”, stelt Kroes.

Meer over dit onderwerp:
RAALTE SALLAND
Deel dit artikel: