Scheepswrak bij Kampen blijkt uniek wrak Kogge

Het wrak dat in de IJssel bij Kampen ligt, blijkt een Koggeschip uit de 14e of 15e eeuw te zijn. Het wrak lijkt uitzonderlijk goed bewaard te zijn gebleven. Archeologen spreken van een unieke historische vondst.

Een team van onderwaterarcheologen heeft inmiddels een paar keer naar het wrak gedoken. Zij spreken van een vondst die van Internationaal belang is. Er zijn maar zelden goed bewaarde wrakken van Kogge's gevonden. De Bremer Kogge is een bekend voorbeeld en deskundigen denken dat het wrak in Kampen in een even goede staat zou kunnen zijn. Het schip ligt rechtstandig weggezakt in het zand van de rivierbodem. Of en hoe het wrak  wordt geborgen is nog niet bekend. De archeologen hopen dat er nog vracht en bezitting van bemanningsleden in het schip aanwezig zijn.

 

Onderzoek is nog maar net begonnen

De komende weken worden er twee sleuven in de bodem gegraven zodat de onderzoekers nog beter monsters kunnen nemen van het wrak. Eind van de maand moet de beslissing vallen wat er verder met het wrak gebeurt. De resten liggen vlak naast de vaargeul in de IJssel op een steenworp afstand van de Koggewerf waar een replica - de Kamper Kogge - ligt.

 

Kogge bracht Kampen welvaart

Kogge's werden in de middeleeuwen gebruikt als vrachtschip. Met de schepen werd vanuit bijvoorbeeld Kampen handel gedreven met steden aan de Oostzee. Het wrak dat nu is gevonden is het eerste wrak dat zo dichtbij de stad is gevonden. Historici wisten uit literatuur al wel dat er een groot vloot van honderd Kogge's in Kampen moet hebben gelegen maar tastbaar bewijs was daar nooit voor. Het schip ligt op een kleine 150 meter van de haven en is dus in het zicht van de haven gezonken. Doordat de Kampenaren in de Middeleeuwen handel begonnen te voeren met andere steden maakte de stad gouden jaren door.

 

Bekijk de video in HD op YouTube.

 

Tweets over de Kogge in Kampen

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren