Nieuws

Doe Normaal: Café de Tol was de grote inspiratie van Normaal

De bandleden kwamen heel veel in café de Tol
De bandleden kwamen heel veel in café de Tol © Anhangerschap Normaal/Hugo Jaartsveld
Toen Bennie Jolink net in Hummelo woonde, kwam hij al snel in aanraking met café de Tol. Hij wist meteen dat hij er vaker ging komen en uiteindelijk werd dit ook zijn stamkroeg. Kijk hier aflevering 4 van de serie Doe Normaal!
De aflevering begint met een ludieke actie van de organisatie Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) uit Lievelde. Ze hadden er lucht van gekregen dat Normaal niet het eindconcert in Lievelde zouden verzorgen. "Het zijn zuunige knieperts", zei de toenmalige manager Martin Jansen. "Wie kiest voor 't geld."
Toch wisten de jongeren van de KPJ de band zo ver te krijgen dat ze Lievelde toch zouden overwegen als eindstation.
Kijk hier aflevering 4:

Stamkroeg de Pruis

Café de Tol in Hummelo stond beter bekend als De Pruis. Toen Bennie samen met zijn toenmalige echtgenote en wat kennissen voor het eerst een tafel kreeg, beviel de tent hem meteen.
"Dit was in dezelfde tijd dat we repeteerden met de band. Daarna gingen we vaak in deze kroeg een biertje drinken. De Pruis vond dat geweldig. Hij was eigenlijk ook de grote inspirator van de band. De manier hoe wij teksten schreven, kwam hier vandaan."
In 1995 maakte RTV Oost een serie rondom Normaal. Aanleiding was toen het 20-jarig bestaan van de band. In het kader van Maart Dialectmaand hebben we die serie weer uit het archief getrokken. In de aankomende dagen zie je de oprichting, de zakelijke kant en optredens van de band. Maar ook persoonlijke portretten van bandleden, ze komen allemaal uitgebreid aan het woord. Elke dag om 21:00 uur op de site en op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.