Nieuws

Advocaat Zwolse wapenverdachte: "Cliënt aangehouden voor wapenvondst, niet voor moord op Henk Wolters"

Tussen de verstopte collectie wapens lag het machinegeweer waarmee Henk Wolters is geliquideerd
Tussen de verstopte collectie wapens lag het machinegeweer waarmee Henk Wolters is geliquideerd © News United - Stefan Verkerk / Politie
De vermeende Zwolse wapenhandelaar met bijnaam 'De Gier', die gisteren werd aangehouden, zit niet vast voor de moord op plaatsgenoot Henk Wolters. Dat zegt zijn advocaat tegen RTV Oost. "Hij is aangehouden voor de wapenvondst van een tijdje geleden."
De advocaat is nog maar net raadsman van Zwollenaar De Gier. Die laatste werd vorige week zenuwachtig, nadat deze omroep bekend maakte dat zijn naam in de Zwolse onderwereld circuleerde als betrokkene. "Ik maak niet vaak mee dat de ontwikkelingen elkaar zo snel opvolgen", zegt de advocaat. "Meer durf ik nu niet te zeggen, want ik weet niet of er beperkingen gelden. Ik ben nu op weg naar het eerste verhoor."

Machinegeweren

Onlangs maakte de politie meer bekend over de vondst van een arsenaal aan wapens in een Zwols bosje. Er lagen meerdere machinegeweren in vaten verstopt onder de grond. Met een van de wapens bleek Henk Wolters te zijn doodgeschoten op oudejaarsavond 2019.
Het wapentuig dat werd gevonden in een Zwols bosje
Het wapentuig dat werd gevonden in een Zwols bosje © Politie

Liquidatie

Henk Wolters stond bekend als een drugs- en wapenhandelaar. Voordat een strafproces tegen hem begon, werd 'ie geliquideerd. Verschillende leden van zijn bende en afnemers stonden wel terecht. Tijdens die rechtszitting werd duidelijk dat Wolters veel zaken deed met De Gier.
Vorige week zoemde zijn naam derhalve rond in de onderwereld als betrokkene bij de wapenvondst en mogelijk dus ook de moord op Wolters. "Dat laatste is dus voorlopig niet aan de hand", aldus zijn raadsman.

Onderzoek

Gisteren werd de woning van De Gier aan de Weidesteenlaan ondersteboven gekeerd door de politie. Ook werd er onderzoek gedaan bij het huis van zijn vriendin in Meppel. Daar werd onder meer met metaaldetectoren gespeurd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.