nieuws

Militaire status luchthaven in Enschede aan rechter voorgelegd

Wel of niet militair gebied
Wel of niet militair gebied
Omwonenden van de luchthaven Twente in Enschede hebben de rechter gevraagd om de militaire bestemming van het terrein te veranderen.
Doordat het nog steeds militair gebied is, gelden voor gebouwen in een groot gebied heel strenge regels. Het gaat om een gebied van bijna 40 vierkante kilometer. Dat gebied zit op slot en daarbinnen kunnen bewoners nauwelijks iets veranderen aan hun huizen, boerderijen en bedrijven.

Vasthouden aan militaire status

Hoewel er al lange tijd niet meer militair wordt gevlogen, blijven de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Milieu vasthouden aan de militaire status. Het ligt niet voor de hand dat er ooit nog weer veel militaire activiteit is, maar een militaire bestemming voor het gebied is makkelijker als er een vergunning wordt aangevraagd om er weer te mogen vliegen.
Die aanvraag wordt waarschijnlijk in januari gedaan, maar alleen als de Europese Commissie heeft bepaald dat geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Brussel moet zich eerst uitspreken over een bijdrage van 16 miljoen euro van de provincie en de gemeente Enschede voor de ontwikkeling van het gebied rond de luchthaven. Inmiddels is de aanbesteding voor de exploitatie van een burgerluchthaven al wel in volle gang. 

Belang van huidige gebruikers en omwonenden

Zonder militaire status kunnen onder andere de zweefclub en de vliegschool die er nu zitten, geen gebruik meer van de luchthaven maken. De rechter moet daarom voor zijn besluit het belang afwegen van de huidige gebruikers en het belang van de omwonenden. De rechter doet binnen zes weken uitspraak. 
De omwonenden zijn verenigd in VOLT, Vereniging Omwonenden Luchthaven Twente. Die trekken sinds de sluiting van de luchthaven vijf jaar geleden ten strijde tegen heropening.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.