Nieuws

Bijna 90 procent stemmen geteld: VVD wint ook in Overijssel, CDA krijgt flinke klappen

De VVD blijft verreweg de grootste partij in de Tweede Kamer, blijkt na het tellen van bijna 90 procent van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het CDA krijgt flinke klappen. De BoerBurgerBeweging doet net als landelijk ook in Overijssel goede zaken. Die partij krijgt op basis van de huidige tussenstand een zetel in de Kamer. Die conclusie kan getrokken worden nu ruim driekwart van de stemmen is geteld. De opkomst is met 79,2 procent bijna 3 procentpunt lager dan vier jaar geleden.
Bekijk hieronder de voorlopige zetelverdeling. Het overzicht vernieuwt automatisch.
In de huidige tussenstand komt de VVD uit op 35 zetels, twee meer dan tijdens de verkiezingen van vier jaar geleden. Dat de partij van Mark Rutte daarmee opnieuw de grootste is, is wel zeker. D66 is de grote winnaar van de verkiezingen. Die partij gaat zoals het er nu naar uitziet naar 24 zetels, een winst van vijf. Bij de eerste exitpoll, die om negen uur gisteravond bekend werd, kreeg de partij van Sigrid Kaag nog 27 zetels. Het CDA, traditioneel groot in Overijssel, verliest landelijk (-4), maar krijgt ook regionaal harde klappen. In Ommen verliest de partij zelfs bijna de helft van de stemmen: van 32 procent naar 17 procent.
PVV verliest landelijk drie zetels en zakt naar de derde plaats, terwijl er in de aanloop naar de verkiezingen nog sprake was van een strijd tussen PVV, CDA en D66 om de tweede plaats. In de uitslagen die nu binnen zijn, is te zien dat in Overijssel op nieuwe partijen is gestemd, maar dat ook Forum voor Democratie winst boekt.

BoerBurgerBeweging

Na het tellen van ongeveer 90 procent van de stemmen heeft de BoerBurgerBeweging één zetel veroverd. Dat zou betekenen dat Caroline van der Plas uit Deventer haar entree maakt in de Tweede Kamer. Naast de BoerBurgerBeweging komen er waarschijnlijk meer nieuwkomers in de Tweede Kamer. De partijen Volt (drie zetels) en JA21 (vier zetels) staan er goed voor. Bij1 van Sylvana Simons lijkt het net te redden: één zetel. Pas op 26 maart stelt de Kiesraad de uitslag van de verkiezingen vast en op 30 maart is de verkiezingsuitslag definitief.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.