Nieuws

Bornse ICT'er eist informatie over app van Tweede Kamer

Bornse ICT'er eist app-informatie van Tweede Kamer
Bornse ICT'er eist app-informatie van Tweede Kamer © Rogier van den Berg
Een ICT'er uit Borne heeft de Raad van State ingeschakeld om technische informatie te krijgen over een app van de Tweede Kamer. Hij wil de app Debat Direct aanpassen voor andere besturingssystemen dan Apple en Android en die app ook aanvullen. Zijn aangepaste app zou dan onder licentie openbaar toegankelijk moeten worden. Maar Kamervoorzitter Arib weigert de technische informatie vrij te geven. De kwestie is vandaag behandeld tijdens een hoger beroep bij de Raad.
“Ik wil een transparante digitale samenleving”, zegt de bezwaarmaker. Hij vindt de app van de Tweede Kamer Debat Direct een prachtige app. Met die app kun je op een mobiele telefoon of een tablet de debatten in de Tweede Kamer live volgen. De app levert ook veel achtergrondinformatie over Kamerleden en dossiers. Volgens de bezwaarmaker kan de app makkelijk worden uitgebreid met bijvoorbeeld debatten in allerlei gemeenten.

Broncode blijft geheim

Om de app aan te passen heeft de bezwaarmaker de zogeheten broncode nodig, de programmeertaal die de verschillende onderdelen van de app aanstuurt. Kamervoorzitter Arib wil die niet vrijgeven. Volgens de advocate van Arib kan anders de eigen app van de Tweede Kamer gemanipuleerd worden. De broncode hoeft ook niet openbaar te worden gemaakt, omdat de Tweede Kamer niet valt onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
De bezwaarmaker probeerde de broncode bij de Tweede Kamer op te vragen met een beroep op een andere wet over hergebruik van overheidsinformatie. Maar die juridische weg werd ook door Arib geblokkeerd. De Raad van State gaat nu bekijken of dit terecht was.
De uitspraak volgt over zes weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.