Nieuws

UT hoofddocent David Rivas wint zevende Prins Friso Ingenieursprijs

Dr. ir. David Fernandez Rivas (39), universitair hoofddocent vloeistofdynamica, aan de Universiteit Twente, is vandaag gekozen tot Ingenieur van het Jaar. In het digitale bijzijn van Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix en Prinses Mabel reikte het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) vandaag de prijs uit. Jaarlijks wordt deze toegekend aan de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap.
Dr. ir. Rivas kreeg ook de publieksprijs voor zijn naaldloze injectie. De prijs zou zeker door een Overijsselaar in de wacht worden gesleept, want ook de twee andere genomineerden kwamen uit Overijssel.
De vakjury was getroffen door zijn bezieling. 'Hij inspireert enorm en heeft bijzonder veel expertise op specifieke onderwerpen, maar kijkt ook naar de breedte. Hij stelt zichzelf en zijn kennis uitdrukkelijk openlijk beschikbaar en zet zijn ondernemerschap in om zijn kennis actief door te geven. Maar vooral wil hij een onafhankelijke wetenschapper zijn, die gemotiveerde professionals leidt naar uitdagend onderzoek op het snijvlak van fysica en biomedische wetenschap'.

Bang voor naalden

Eén op de vijf Nederlanders blijkt bang te zijn voor naalden. Een onderzoeksteam onder leiding van de Cubaanse dr. ir. David Fernandez Rivas heeft een oplossing gevonden voor het injecteren zonder naald. Het apparaatje waarmee het werkt ziet er ogenschijnlijk eenvoudig uit, maar de theorie erachter is wat ingewikkelder.
Eenvoudig uitgelegd, het apparaatje warmt met een laser de vloeistof op waardoor er een dampbel ontstaat die de rest van de vloeistof in minuscule druppeltjes naar buiten schiet. Met een snelheid van 300 kilometer per uur worden de druppeltjes medicijnvloeistof afgevuurd en gaan dwars door de oppervlakte van de huid heen. Het enige wat gevoeld wordt is een muggenprik.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.