Nieuws

Broer bevestigt aan CNN: dode vrouw in flat Zwolle is bekende Syrische actrice

De flat waar de vrouw maandag werd gevonden
De flat waar de vrouw maandag werd gevonden © RTV Oost / Tom Meerbeek
De vrouw die eerder deze week om het leven kwam in een flatwoning aan de Meppelerstraatweg in Zwolle is de Syrische actrice en kunstenares Raifa al-Riz. Dat zegt haar broer tegen CNN. In de Syrische kunstwereld wordt geschokt gereageerd op het nieuws.
Suleiman al-Riz zegt tegen CNN dat Raifa 'is vermoord [...] en stierf als gevolg van ernstige steekwonden en de mislukking van de eerste hulp die ze van de politie heeft gekregen om haar leven te redden'.

Onderzoek politie

Familieleden van de vrouw wonen in de Syrische hoofdstad Damascus. Die werden volgens Al-Riz woensdagochtend Syrische tijd op de hoogte gebracht van het overlijden van Al-Riz door een van haar vrienden uit Nederland. Meer details over doodsoorzaak en de motieven van de mogelijke dader heeft broer Al-Riz niet. "We moeten wachten tot het onderzoek door de Nederlandse politie is afgerond."
De politie wil tegenover RTV Oost over de identiteit van het slachtoffer alleen bevestigen dat het gaat om een 53-jarige vrouw. Agenten arriveerden maandag bij haar woning op het moment dat ze nog leefde. Er werd geprobeerd om haar te reanimeren, maar dat bleek tevergeefs.

'Huis is plaats delict'

Een 33-jarige man werd vervolgens aangehouden omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij het overlijden van de vrouw. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Op social media verschijnen tal van berichten van collega's van de vrouw. Zo schrijft de Syrische actrice Amal Arafa, met 2,3 miljoen volgers op Instagram: "Vorig jaar kwam ik naar Nederland en bezocht ik je huis en atelier. Ik wist niet dat we afscheid gingen nemen. Je warme thuis is een plaats delict geworden!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.