Sallandse tandarts zat vast in onderzoek naar faillissement keukenzaak

Een tandarts met praktijken in Heino en Lemelerveld heeft vorig jaar enkele dagen vast gezeten in het kader van een onderzoek naar het faillissement van een keukenzaak in Zwolle. De tandarts, oud-eigenaar van de keukenzaak, verleende volgens de curator geen medewerking aan het onderzoek en weigerde de volledige boekhouding af te staan. Enkele dagen later werd hij weer op vrije voeten gesteld.

De curator verwijt de tandarts, die eigenaar van de keukenzaak was, onbehoorlijk bestuur en dat hij schuldeisers heeft benadeeld door vlak voor het faillissement spullen te onttrekken aan de boedel. Ook is de curator ervan overtuigd dat er een katvanger is gebruikt om andere mensen buiten schot van de afhandeling van het faillissement te houden.

Kwart miljoen euro

Het faillissement van de betreffende keukenzaak, KeukenSpecialist Zwolle (handelsnaam van ClickConcepts BV) werd in januari 2020 al uitgesproken. Sinds het faillissement hebben zich 44 schuldeisers bij de curator gemeld. In totaal hebben die grofweg een kwart miljoen euro aan onbetaalde rekeningen openstaan.

Eind vorig jaar vorderde de curator bij de rechtbank 19.000 euro. In het zicht van het faillissement waren er twee betalingen van de rekening van de keukenzaak aan de holding van de tandarts verricht. Dat geld moet terug, oordeelde de rechtbank eerder dit jaar.

‘Een rad voor ogen draaien’

Kort nadat de rechtbank het faillissement had uitgesproken, nam curator Samsen een kijkje bij het pand aan de Marsweg in Zwolle. Hij trof een lege showroom en een leeg magazijn. Na een tip wist de curator een deel van de voorraad showroomkeukens op te sporen, die waren elders ondergebracht.

“Ze hebben geprobeerd om mij als curator een rad voor ogen te draaien”, stelde curator Martijn Samsen tijdens een zitting in de rechtbank afgelopen december. “Er zijn feiten naar voren gebracht die niet kloppen.”

Katvanger

Zo stelt de curator onder meer dat de tandarts de keukenzaak aan een oom heeft overdragen, toen al duidelijk was dat het de verkeerde kant op ging met het bedrijf. Een maand voor het faillissement trad opnieuw een andere bestuurder aan. Die laatste is volgens curator Samsen een katvanger geweest. “Deze meneer verklaarde dat hij nog nooit van dit bedrijf of de andere bestuurders had gehoord.”

De tandarts verklaarde in de rechtbank dat hij de keukenzaak van de hand had gedaan, omdat het hem allemaal te veel werd. “Het werd te veel om naast de tandartspraktijk ook nog de keukenzaak te runnen. Ik ben vijf dagen in de week bezig met mijn patiënten.”

Onregelmatigheden in boekhouding

De curator gelooft weinig van dat verhaal. De administratie van de keukenzaak bijvoorbeeld, die werd pas negen maanden na het faillissement afgestaan. Daarvoor was wel pressie nodig: de tandarts en een oom die ook in het bedrijf had gezeten, werden enkele dagen gegijzeld om medewerking af te dwingen.

Nadat de curator de administratie verkregen had, constateerde hij dat er onregelmatigheden in de boekhouding aanwezig waren. Zo zouden er in 2019 keukens aan de eigen tandartspraktijk geleverd zijn, zonder dat daarvoor betaald was. Om toch nog geld voor die keukens te krijgen, heeft de curator een betalingsregeling met de tandarts getroffen. In totaal gaat dat om ongeveer 7.200 euro.

Mogelijk juridisch staartje

Of de zaak nog een juridisch staartje voor de tandarts krijgt, moet in de loop van dit jaar duidelijk worden. De curator heeft de tandarts gevraagd om op zijn aantijging van onbehoorlijk bestuur en de onregelmatigheden in de administratie te reageren.

Als de curator na die reactie nog steeds meent dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur, kan er nog een gerechtelijke procedure tegen de tandarts volgen.

Tandarts reageert niet

RTV Oost heeft herhaaldelijk geprobeerd contact te krijgen met de betreffende tandarts om ook zijn kant van het verhaal over deze kwestie te horen. Een praktijkassistente heeft laten weten dat hij geen contact wil met RTV Oost.

Meer over dit onderwerp:
FAILLISSEMENT SALLAND
Deel dit artikel: