Nieuws

Opnieuw woonwagendemonstratie in Hof van Twente: "Ik wil een standplaats op korte termijn"

Afgelopen zomer stond Martha Wolters al met haar caravan voor het gemeentehuis van Hof van Twente en sindsdien zwerft ze door Goor. Maar sinds vandaag is haar man Kobus van Engelen óók een eigen demonstratie begonnen. Hij strijdt, net als Martha, voor een woonwagenstandplaats in de stad. "In principe zitten we al 21 jaar te wachten."
Wie langs het gemeentehuis rijdt, kan 'm niet missen. De oude, gele caravan van Kobus. Hij en z'n vrouw Martha, met wie hij sinds vijf jaar niet meer samen is, hebben nu beiden hun eigen demonstratie. Martha staat al een aantal weken aan de Lintelerweg. "Ik sta buiten deze actie", zegt ze. "Ik heb Kobus afgemeld bij onze demonstratieplek en Kobus heeft zichzelf aangemeld voor een nieuwe demonstratie."
Kobus wilde niet herkenbaar in beeld gebracht worden, maar vertelde wel over z'n actie:

Eigen plek

Want beiden willen hun eigen standplaats en Kobus is niet van plan om die strijd zomaar op te geven. "Ik ga net zolang door tot wij op korte termijn een standplaats hebben. Ik wacht geen jaren meer. Ik eis 'm nu op en anders moeten ze maar een noodvoorziening regelen voor ons."
Sinds 2018 is het 'uitsterfbeleid' dat Nederlandse gemeenten jaren uitvoerden niet meer toegestaan. Woonwagenbewoners moeten binnen redelijke termijn kans maken op een standplaats. "Wij zijn geboren woonwagenbewoners. Dat is onze cultuur. De manier waarop wij met elkaar omgaan is heel anders. Wij voelen ons niet thuis in een stenen huis", vertelt Kobus.

Functie neerleggen

Maar Kobus wil met z'n demonstratie nog een ander doel bereiken, namelijk dat burgemeester Ellen Nauta en verantwoordelijk wethouder Pieter van Zwanenburg hun functie neerleggen. "Ze kunnen voor ons niets oplossen."
Kobus wordt tijdens deze actie ondersteund door drie andere woonwagenbewoners die elders in het land wonen. Zij zijn vandaag speciaal naar Goor gekomen. "Wij blijven zolang mogelijk is. Desnoods zet ik er nog een caravan bij", aldus Marinus Hoeré. "Wij komen op voor ons volk."
Hoe lang Kobus voor het gemeentehuis kan blijven staan is nog de vraag. "Als ze me wegslepen, ga ik weer ergens anders naartoe. Er zijn meerdere plekken waar ik naartoe kan. Maar niet meer naar een huis."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.