Nieuws

Volle operatiekamers in ziekenhuis in Hardenberg door inhaalslag reguliere zorg

Saxenburg Medisch Centrum in Hardenberg is bezig met een inhaalslag met betrekking tot de reguliere zorg. Het ziekenhuis meldt dat de operatiekamers en poli's op volle toeren draaien. Er is zelfs ruimte om omringende ziekenhuizen te ondersteunen, aldus het ziekenhuis. Saxenburgh blijft voorbereid op een derde golf van opgenomen patiënten met een coronabesmetting, maar gaat op dit moment met vertrouwen de lente in, stelt het ziekenhuis.
De reden dat Saxenburgh de reguliere zorg geleidelijk kon opstarten heeft ook te maken met de faciliteiten van de intensive care van het ziekenhuis. "Onze intensive care heeft alle faciliteiten voor beademing en we kunnen uitbreiden als dat nodig is. We draaien nu al enkele weken honderd procent. Het doet ons goed dat wij ook mensen met bijvoorbeeld rug- of knieklachten weer snel kunnen opereren", zegt Wouter van der Kam, voorzitter van de Raad van Bestuur van Saxenburgh.
Juist in deze crisistijd blijft het van het grootste belang om samen op te trekken als zorgorganisaties
Om het opstarten van reguliere zorg in omringende ziekenhuizen te ondersteunen, heeft Saxenburgh in regionaal verband aangeboden om operaties over te nemen. Deze operaties worden dan uitgevoerd in Hardenberg. Van der Kam: "Juist in deze crisistijd blijft het van het grootste belang om samen op te trekken als zorgorganisaties. Je wilt immers de best mogelijke zorg voor alle mensen in de regio, ongeacht wat hun gezondheidsprobleem is. Huisartsen kunnen alle patiënten weer veilig naar ons verwijzen."
Wij kunnen de patiëntenstromen goed scheiden
Van der Kam ziet een duidelijk verschil tussen de eerste en de tweede golf in de mogelijkheden die het ziekenhuis in Hardenberg heeft bij de opvang van coronapatiënten. “Wij zijn in september verhuisd naar het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum. Door de slimme inrichting kunnen wij hier de patiëntenstromen goed scheiden. Daardoor kunnen wij coronapatiënten beter isoleren op de één- of driepersoonskamers met eigen sanitair en scheiden van andere zorg."
Ook in de ouderenzorglocaties van Saxenburgh in Ommen, Hardenberg, Gramsbergen en Coevorden zijn er gunstige ontwikkelingen. “We hebben sinds ruim twee weken geen enkele coronabesmetting meer bij onze bewoners. Wij zien een zeer duidelijk positief effect van het vaccineren. Meer dan negentig procent van de bewoners is gevaccineerd.” Dit heeft ertoe geleid dat Saxenburgh de bezoekmogelijkheid heeft verruimd. Er kunnen nu dagelijks twee in plaats van één bezoeker komen. “Daar zijn bewoners en zeker ook familie heel blij mee.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.