Pastor uit Ootmarsum: "De kerk heeft homostellen in de kou laten staan"

Voor pastor Jan Kerkhof Jonkman, verbonden aan de parochie in Ootmarsum, kwam het bericht vanuit het Vaticaan dat homorelaties niet mogen worden gezegend in de kerk niet als een verrassing. "Maar ik had wel gehoopt op een ruimer standpunt." De pastor vraagt zich wel af of er ├╝berhaupt nog homostellen zijn die hun verbintenis willen laten bevestigen in de rooms-katholieke kerk. "De kerk heeft ze in de kou laten staan."

De diaken zet zich al 25 jaar in voor homo's, lesbiennes en anderen met een LHBTI-identiteit. Hij was oprichter van de Plattelandskring Twente, waar leden openlijk kunnen praten over hun seksualiteit. De kring staat nadrukkelijk open voor mensen die worstelen met vragen rond geloof en geaardheid. Als contactpersoon is hij nog steeds betrokken bij de kring.

Paus Franciscus

Met enige aarzeling is pastor Kerkhof Jonkman bereid om zijn mening te geven over het vorige week naar buiten gebrachte strandpunt van het Vaticaan: alleen relaties tussen man en vrouw mogen worden gezegend in de kerk. De pastor vraagt zich af waarom er geen ruimte is voor het zegenen van andere bestendige relaties.

Volgens Kerkhof Jonkman leek het erop dat er een aantal jaren geleden meer ruimte hiervoor kwam door een opmerking van Paus Franciscus. Hij zei toen dat ook homorelaties bescherming verdienen van de overheid, daarmee hintte Paus Franciscus erop dat zegenen ook aan de orde kon zijn.

Ook bisschop Johan Bonny van Antwerpen had geen goed woord over voor het standpunt van het Vaticaan, dat hij in een interview 'simplistisch' noemde. Hij ging zelfs zo ver dat hij in een opiniestuk zijn excuses aanbood.

“Ik wil mij verontschuldigen tegenover allen voor wie dit pijnlijk en onbegrijpelijk is: gelovige en katholieke geëngageerde homoparen, ouders en grootouders van homoparen, pastorale medewerkers en begeleiders van homoparen”, aldus monseigneur Bonny. “Hun pijn om de Kerk is vandaag de mijne."

Losgezongen van de werkelijkheid

Vanuit de Nederlandse bisschoppenconferentie bleef het stil, alleen vanuit de hoek van homopastores kwam een felle reactie. Het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) spreekt van een kerkelijke overheid die de wet belangrijker acht dan de mens en ziende blind is.

"De leer is geheel losgezongen van de werkelijkheid", aldus de brief aan de bisschoppen. Ze roepen collega's op om - na zorgvuldige voorbereiding - toch de zegen uit te spreken tussen twee mensen, die elkaar tot zegen willen zijn.

Afstand

Pastor Kerkhof Jonkman heeft in het verleden wel eens de relatie van mensen van het gelijke geslacht gezegend, maar niet in de kerk. "En ik zei erbij dat het geen huwelijk was", vertelt hij.

Tegenwoordig krijgt de pastor die vraag niet meer. "De mensen hebben veel meer afstand genomen van de kerk. De kerk heeft heel veel mensen in de kou laten staan door haar eigen traditie. Ze is veel te laat met het reageren op actuele ontwikkelingen."

Zondag 28 maart is het gesprek met pastor Kerkhof Jonkman te beluisteren in Hoogtij.

Meer over dit onderwerp:
KERK HIERNUMAALS
Deel dit artikel: