Balengebouw Enschede blijft leeg

Het prestigieuze Balengebouw in de wijk Roombeek in Enschede blijft voorlopig leeg. De gemeenteraad van Enschede wil niet meewerken aan de verhuizing van Concordia Kunst en Cultuur van de binnenstad naar het Balengebouw. Eigenaar De Woonplaats moet nu op zoek naar een andere huurder.

De PvdA vindt dat door de verhuizing van Concordia het culturele aanbod teveel versnippert. BurgerBelangen denkt dat de balans van het culturele aanbod in Roombeek en de binnenstad bij verhuizing doorslaat. Vrijwel alle fracties vermoeden dat het pand waar Concordia nu inzit, op een prominente plek in de binnenstad, aan de Langestraat, na de verhuizing lange tijd leeg staat en dat komt de binnenstad niet ten goede. Te meer omdat de voormalige Schouwburg aan de overkant van de straat nog grotendeels leeg staat en huurders daar niet voor in de rij staan.

Toekomst Balengebouw onbekend

Het Balengebouw is van woningcorporatie De Woonplaats, dat al miljoenen heeft gestoken in het opknappen en het spectaculair liften van een deel van het pand. Het markante gebouw is bij de vuurwerkramp licht beschadigd geraakt en kon als een van de weinige restanten van de textielindustrie bewaard blijven. De bouwwerkzaamheden liggen nu al enkele maanden stil. Welke plannen De Woonplaats nu met het pand heeft is nog onbekend. Op het gebouw ligt volgens wethouder Van Hees wel een culturele bestemming. Zij denkt dat Concordia in dat gebouw een wezenlijke aanvulling had kunnen zijn op het huidige cultuuraanbod in Roombeek en vindt het jammer dat de gemeenteraad dat niet ziet.

 

Collectie Jan Cremer wordt niet gekocht
Nu er een streep is gezet door de verhuizing van Concordia vinden de gemeenteraadsfracties het ook niet meer nodig om de grafiekcollectie van geboren Enschedeër Jan Cremer aan te kopen. De collectie kost vier ton en zou mensen van buiten de stad naar Enschede moeten trekken. De gemeente zou de helft betalen, bedrijven zouden de rest bijdragen, maar volgens fractievoorzitter Van Lier van de PvdA is de sponsorbereidheid van bedrijven niet meer zo groot.

 

Twijfel over aantrekkingskracht stukken Jan Cremer
Het grafiek van Cremer zou deel gaan uitmaken van de vaste collectie van Concordia in het Balengebouw, als alternatief voor het Cremermuseum waarvoor in het Balengebouw een plek was bedacht maar dat niet levensvatbaar is. De gemeenteraad wil in deze moeilijke tijden geen tonnen uitgeven aan grafiek van een kunstenaar die zelf niet in cultuur in de stad wil investeren en nog maar weinig affiniteit met Enschede heeft. Daarnaast twijfelt de politiek eraan of het werk wel de drommen bezoekers naar de stad trekt die het wordt toegedicht.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren