Nog twee wrakken gevonden in IJssel bij Kampen

Er zijn nog twee kleine scheepswrakken gevonden, in de buurt van de kogge die begin deze maand werd gevonden in de IJssel bij Kampen. Vermoedelijk zijn alle drie de schepen expres afgezonken in de vorm van 'middeleeuws watermanagement'.

Dat denken deskundigen van Rijkswaterstaat, die onderzoek doen naar de scheepswrakken. Er is geen lading aangetroffen, een sterke aanwijzing dat het schip opzettelijk is afgezonken. Voor middeleeuwse handelaren was het van groot belang om de vaarroute naar de toenmalige Zuiderzee open te houden. Door obstakels op de bodem te plaatsen werd de rivier in de gewenste richting gedwongen.

 

Inmiddels is uit onderzoek vast komen te staan dat het schip uit de eerste helft van de 15e eeuw stamt. Dat blijkt uit het tellen van de jaarringen in het hout van de kogge. Het schip is grotendeels intact. Onderwaterarcheoloog Waldus: "Daarmee behoort de 'IJsselkogge' tot de jongste koggeschepen die ooit zijn gevonden." De andere twee schepen zijn een aak en vermoedelijk een 'punter'.

 

De scheepswrakken zijn gevonden bij baggerwerkzaamheden bij het uitdiepen van het zomerbed van de IJssel.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren