Zwollenaar jaren cel in voor grootschalige heroïnehandel

Een Zwollenaar die een belangrijke rol vertolkte in de wereldwijde heroïnesmokkel is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Er was vijf jaar cel tegen hem geëist. In het voorjaar van 2019 werd hij opgepakt in Emmen, toen daar net 170 kilo van de verdovende drug geleverd was. De partij drugs vertegenwoordigde een waarde van vele miljoenen. Een nog grotere lading heroïne was nog onderweg.

De drugs was verpakt in gesealde zakken. Die waren verstopt in marmeren tegels, afkomstig uit Iran. De tegels zaten in houten kratten en waren duizenden kilometers vervoerd per vrachtwagen. De recherche was getipt over de waardevolle lading en stond het transport al op te wachten. Op de ingang van de loods, waar de tegels met kostbare inhoud werden uitgeladen, stond een camera gericht. Het hele tafereel staat derhalve op film.

Uithalers

Toen het arrestatieteam de loods binnenviel, ontstond er grote paniek bij de uithalers. In alle hectiek vernielden ze hun (encryptie)telefoons en gooiden pakketten heroïne over de muur.

Die dag, eind mei 2019, waren er verschillende uithalers actief, onder wie de Zwollenaar. Met een heftruck werden de pallets uit de vrachtwagen gehaald. Ze sloegen de tegels stuk met mokers om de heroïne in handen te krijgen.

De Iraniër

De Zwollenaar zegt dat hij wist van een drugstransport. Maar hem was verteld dat het om hasj ging, zegt hij. Hij zou er 3000 euro voor krijgen om een handje mee te helpen. Maar volgens de rechtbank wist de Zwollenaar wel degelijk dat het om heroïne ging.

Zo zijn er afgeluisterde gesprekken van de Zwollenaar in Farsi-taal, hij is van Iraanse afkomst. In die gesprekken gaat het over "71 stuks zijn voor de Iraniër". En de Zwollenaar was de enige Iraniër die er die dag bij was. Ook ging het in de gesprekken over "twee soorten". Dat blijkt te kloppen. De partijen heroïne waren gemerkt met twee kleuren stickers.

Drugsverleden

De Iraanse Zwollenaar heeft een crimineel verleden. In 2003 werd hij in Duitsland veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor drugshandel. Inmiddels woonde hij op een flatje in de wijk Aa-landen, maar heeft hij grote gokschulden.

Naast de Zwollenaar zijn er die dag meer mannen aangehouden, allen van Turkse komaf. Drie van hen zijn ook veroordeeld tot vier jaar cel. Komende maand staan de vermeende opdrachtgevers voor de rechtbank.

De veronderstelde kopstukken zijn naar voren gekomen in een veel groter politieonderzoek, genaamd Horizon City. Dat gaat over de smokkel van duizenden kilo's heroïne door Azië en Europa. Verschillende leden van deze internationaal opererende heroïne-clan zijn aangehouden.

Meer over dit onderwerp:
ZWOLLE DRUGS
Deel dit artikel: