Nieuws

Grootschalige oplichting: twee van vier aangehouden mannen afkomstig uit Overijssel

Twee van de vier aangehouden mannen zijn afkomstig uit Overijssel
Twee van de vier aangehouden mannen zijn afkomstig uit Overijssel © RTV Oost
Twee van de vier mannen die dinsdag in Nijmegen zijn aangehouden in verband met grootschalige oplichting en fraude met postpakketten, zijn afkomstig uit Overijssel.
De politie betrapte vier mannen dinsdagmiddag op heterdaad. Het gaat onder meer om een 27-jarige verdachte uit Ootmarsum en een 19-jarige man uit Enschede. De andere twee, respectievelijk 27 en 43 jaar, zijn afkomstig uit het Gelderse Westervoort en Dinxperlo. De woningen van drie verdachten zijn doorzocht en meerdere spullen, waaronder gegevensdragers, zijn inbeslaggenomen.
Het viertal wordt verdacht van oplichting, flessentrekkerij en het misbruiken van persoonsgegevens. Bij de aanhouding werden twee voertuigen in beslaggenomen. Ook zijn in deze voertuigen pakketten aangetroffen die even daarvoor waren afgevangen bij pakketbezorgers.
De mannen zouden bestellingen doen in een webwinkel met vermoedelijk gestolen identiteitsgegevens en deze laten afleveren op een bestaand adres. Ze bestellen bij grote webwinkels waarbij de mogelijkheid bestaat om achteraf, na ontvangst, te betalen. Met de verkregen track en trace-code wachten ze op de aflevering van de goederen en lopen hierbij de bezorger tegemoet vanuit de richting van een woning. De ontvangen goederen worden echter nooit afgerekend en verdwijnen in de illegale handel. De bestelde goederen zijn vaak dure apparatuur en kostbare huishoudelijke apparaten.

Doorzoeken van woningen

Bij het doorzoeken van de woningen, in Aalten, Enschede en Westervoort, werden diverse goederen, geld en gegevensdragers voor nader onderzoek in beslag genomen. In één woning verbleef een hond van een ras dat valt onder ‘hoog risico op agressief gedrag’. Deze hond is overgedragen voor verdere verzorging aan de dierenambulance. Volgens de politie wordt deze manier van oplichting veelvuldig gebruikt door deze groep en zijn meerdere aanhoudingen niet uitgesloten.
De politie laat weten dat deze zaak volledig los staat van een overval op een bestelbus van PostNL, gistermiddag in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.