nieuws

'Roos van Elisabeth' voor de 20e keer uitgereikt

De Roos van Elisabeth is vanmiddag voor de 20e keer uitgereikt in Deventer. Dit is een prijs voor initiatieven die ten goede komen aan psychiatrisch patiënten in Overijssel.
Eén op de vier mensen krijgt vroeg of laat te maken met een psychiatrische aandoening. Toch heerst er nog een taboe op en schamen veel patiënten zich om erover te praten. De Roos van Elisabeth wil op een positieve manier psychiatrie onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken.

Jeugdprijs voor 'Oase'

Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld overhandigde in de categorie 'jeugd' de prijs aan het project 'Oase' van de stichting Vrijwillige Thuiszorg. Ouders van autistische kinderen worden aan elkaar gekoppeld om elkaar te  ondersteunen en kennis uit te wisselen. De ouders spreken elkaar op bijeenkomsten, maar ook gewoon thuis aan de keukentafel.

Vrijwilligersprijs voor 'Steekje los'

De vrijwilligersprijs is voor het bordspel 'Steekje los', dat het taboe om over psychiatrische aandoeningen te praten wil doorbreken. Het spel kan gespeeld worden op scholen en bij bedrijven, maar ook met vrienden of familie. Vrijwilligers, allemaal ervaringsdeskundigen op gebied van psychiatrische aandoeningen, begeleiden het spel.

'Friend for You'

In de categorie professionals kreeg Daisy van der Werff de prijs voor het project 'Friend for You' dat ze opstartte. Studenten van Saxion Hogeschool worden daarbij als maatje  voor een periode van 10 weken gekoppeld aan psychiatrisch patiënten om ze te helpen hun leven weer op te bouwen.

Geldbedrag van € 500,-

De Roos is voor het eerst uitgereikt in 1993. Winnaars krijgen een gravure van een roos, en € 500,- om te besteden aan een passend goed doel. In 1998 ging de prijs naar TV Oost voor een reportage over de behandeling van schizofrenie bij jongeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.