Nieuws
Honderden scholen in Overijssel willen kinderen gezonder laten eten en geven les in de moestuin
In Overijssel hebben 770 scholen en kinderopvangorganisaties moestuinzaden aangevraagd bij Natuur en Milieu Overijssel om een moestuin aan te leggen. Landelijk gaat het om 3000 scholen, een groot deel komt dus uit Overijssel. Met het lesprogramma probeert de natuurorganisatie kinderen wijzer te maken op het gebied van gezond en duurzaam eten.
Want wat weten kinderen eigenlijk van gezond eten? Volgens Hannelore Börger van Natuur en Milieu Overijssel is er gezien de hoeveelheid aanvragen veel behoefte om er meer over te leren. "Kinderen weten niet waar hun eten vandaan komt. Een vriendje van mijn zoon kwam laatst spelen en hij wist niet dat wortels onder de grond groeien", vertelt ze.
Om dat te veranderen komt de organisatie met lesprogramma's, waaronder het programma met de moestuinen. Het doel is duidelijk: kinderen wijzer maken op het gebied van gezond en duurzaam eten. "Als kinderen zelf een biet zien groeien, vinden ze het lekkerder om te eten. We willen dat kinderen een andere waardering krijgen voor eten", legt Hannelore uit.
Op basisschool De Akker in Haaksbergen reageren de kinderen enthousiast. "Het is leuker dan binnen les krijgen", en "je kunt hierbij creatief zijn en je verveelt je niet". Leraar Julian Gort merkt ook dat de kinderen het leuk vinden om buiten aan het werk te zijn. "Het is belangrijk dat kinderen weten waar voedsel vandaan komt en dat proberen we met de moestuin te leren", legt Julian uit.
Hulp
Scholen die niet goed weten hoe ze een moestuin moeten aanleggen kunnen een adviseur van de natuurorganisatie inschakelen. Die kan dan kijken welke plek het meest geschikt is om van de moestuin een succes te maken. De lesprogramma's worden gesubsidieerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.